Čamci na Neretvi
26

Da li vožnju ispod Starog mosta mimo zakona odobrava Grad Mostar i imaju li ilegalci podršku institucija?

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Zbog ilegalnih čamaca koji se pojavljuju na Neretvi ispod Starog mosta ugrožena je sigurnost mostarskih skakača. Uprkos upozorenjima rukovodstva Kluba skakača u vodu "Mostari," problem se ne rješava, a kako tvrde, neki ilegalci imaju i podršku institucija.
Tako se na platou ispod Starog mosta najednom pojavio štand kojem je sponzor Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona na čijem je čelu ministar Rašid Hadžović (SDA), što je izazvalo negodovanje mostarskih skakača, koji smatraju ovo nedopustivim činom.

Skakači ogorčeni

Predsjednik Kluba skakača u vodu "Mostari" Lorens Listo nam kaže, kako on niti bilo ko iz Kluba nema informaciju da je data dozvola nekome osim dva postojeća obrta za vožnju čamaca ispod Starog mosta i tvrdi, ako je dozvola izdata nekome dodatno, da je mimo zakona.

Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)

"U dogovoru sa UNESCO-om, na kojem je bio i predstavnik Siniša Šešum je definirano da zbog malog prostora, mogu biti samo dva obrata ispod Starog mosta za vožnju čamaca. Ukoliko je Grad Mostar izdao treće rješenje, onda je prekršio taj dogovor, zakon i dodatno ugrozio sigurnost naših skakača, jer djeluje na tom lokalitetu bez koordinacije s ljudima iz Kluba", kazao je Listo.

Posebno je ogorčen činjenicom da je takvom obrtu sponzor Ministarstvo obrazovanja nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Nije mi jasno kako ministar Rašid Hadžović daje državni novac privatnicima koji će tu zarađivati i zašto unosi nemir u Stari grad. Prije par godina je pokušao ukrasti našu manifestaciju obilježavanja godišnjice rušenja Starog mosta, kada se izvodi skok bez aplauza, pa je doveo djecu iz škola da mašu sa zastavama kao da je svadba, a ne dženaza Starog mosta. Ne sumnjam da ima svoje razloge zašto je to uradio", kaže Listo uvjeren da nisu sa dobrom namjerom.

Naglašava da je šokiran odnosnom predstavnika vlasti prema stroj gradskoj jezgri i pita se, ako je Grad Mostar izdao dozvolu za obrt mimo zakona i dogovora sa UNESCO-om , kako može više s njima sarađivati.

"Ja ne mogu sarađivati s nekim ko jedno priča drugo radi, naučio sam da se riječ poštuje. Zato poručujem svima, ako se desi, da neko od skakača ili turista strada zbog toga, oni će sigurno snositi odgovornost", poručio je Listo ogorčen cijelim stanjem.

Paradoksi odluka

Koliko je cijela priča paradoksalna govori činjenica da su inspekcijskoj službi Grada Mostara ruke vezane za uklanjanje ilegalnih čamaca sa Neretve ispod Starog mosta, kao i to da je uprkos dogovoru sa skakačima i UNESCO-om, treći sporni obrt za vožnju čamaca koji se pojavio ispod Starog mosta, uredno registrovan u Gradskoj upravi Mostara.

Šefica Službe za privredu Grada Mostara Ivana Marić za Klix.ba tvrdi da su na području Mostara registrirana tri obrta.

"Oni su zakonski ispunili sve minimalno tehničke uslove za vožnju i prijevoz putnika u turističke svrhe", kazala je Marić za Klix.ba.

Služba za privredu je, kako ističe, fizičkom licu odobrila obavljanje obrtničke djelatnosti prijevoza putnika unutrašnjim vodenim putevima gumenim čamcem u skladu sa Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine i Zakona o turističkoj djelatnosti.

Sve to govori o neusklađenim nadležnostima, što potvrđuje činjenica da čamci ispod Starog mosta prolaze bez koordinacije sa skakačima, pa se nerijetko dogodi da ispod UNESCO-ovog spomenika prolaze čamci u isto vrijeme dok neko od skakača izvodi skok sa luka Starog mosta, čime je ugrožena opća sigurnost na Neretvi.

Inspekcija nemoćna

Šefica Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara Jesenka Mahinić nam kaže da su mostarski inspektori po pitanju rješenja tog problema nemoćni.

"Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara je 20. jula 2023. godine, uputila zahtjev u predmetu obavljanja prevoza putnika na rijeci Neretvi gumenim čamcima na motorni pogon, mikrolokacija plato ispod Starog mosta u Mostaru, na nadležno postupanje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove-saobraćajni inspektorat. Istaknuta je hitnost u postupanju u funkciji sigurnosnih razloga, odnosno zaštite života i zdravlja ljudi i materijalnih dobara, uz napomenu da Hercegovačko-neretvanski kanton nema organizovanu inspekciju koja bi mogla izvršiti, predmetni nadzor. Na upućeni zahtjev za inspekcijski nadzor do danas nismo dobili povratnu informaciju", kazala je Mahinić za Klix.ba.

Iz Kluba skakača u vodu "Mostari" ističu kako je ovo dugogodišnji problem s kojim se nose, te poručuju da u staroj gradskoj jezgri Mostara vlada opće rasulo, što pored nemoći inspekcije pokazuje i činjenica da je, uprkos velikom broju turista, nemoguće vidjeti policajca, dok su prosjaci na svakom koraku.

Postavlja se pitanje, zašto se stara gradska jezgra Mostara, koja je žila kucavica turizma u tom gradu drži neuređena i je li u pitanju političko previranje preko leđa građana i kulturne baštine ili pak neka trgovina moćnika, ko zna čega i ko znam s čime. Sudeći prema trenutnom stanju, ostaje čekati da vrijeme pokaže.