Brojna pitanja
24

Da li studentima UNSA koji imaju prosjek iznad osam zakon garantuje neplaćanje školarine

I. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Pred kraj prethodne akademske godine pojavile su se informacije i zahtjevi da studenti pojedinih fakulteta izvrše uplate za školarinu koje su oslobođeni. Iako je Skupština KS riješila to pitanje, pojavljuju se nova. Šta ih čeka u narednoj godini i da li će se ponovo reagovati u posljednji čas?
Krajem prošle akademske godine studenti Univerziteta u Sarajevu su alarmirali zbog zahtjeva pojedinih fakulteta da se izvrši uplata školarine, iako su trebali biti oslobođeni plaćanja zbog postizanja prosjeka većeg od 8,0 u prethodnoj godini.

Kako su rekli studenti, sedmicama su kružile informacije da neće moći polagati završne ispite, završiti godinu ili dobiti diplomu ukoliko ne uplate školarinu. Riječ je bila o studentima Medicinskog fakulteta gdje godina košta 6.000 KM i studentima Stomatološkog fakulteta na kojem godina košta 7.000 KM.

Nedugo nakon toga Skupština Kantona Sarajevo je jednoglasno donijela zaključak kojim je zadužila Vladu KS da svim samofinansirajućim studentima Univerziteta u Sarajevu koji su položili sve ispite u akademskoj 2021/2022. godini s prosjekom ocjena 8 i većim izvrši plaćanje školarine u 2022/2023. godini.

Naglašeno je da studentima koji su, zbog nepostojanja zvanične odluke, uplatili školarinu izvrši se povrat sredstava.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je za Klix.ba pojasnio da je Univerzitet izvršio svoje obaveze i blagovremeno donio Skupštini KS spisak studenata i relevantnu dokumentaciju.

"Univerzitet u Sarajevu u skladu sa zaključkom Skupštine Kantona blagovremeno i u ostavljenom roku dostavio spisak studenata i potrebnu dokumentaciju. Ne znam da li je procedura do kraja završena od strane osnivača jer ministarstvo finansija upravlja budžetom, a ne Univerzitet, tako da taj dio ne mogu komentarisati. Pretpostavljam da je to završeno jer smo mi blagovremeno dostavili svu dokumentaciju i više nam se studenti nisu obraćali", rekao je.

Međutim, s obzirom na to da se zaključak Skupštine odnosi samo na plaćanje školarine za prethodnu akademsku godinu, studenti su i dalje u neizvjesnosti kad je u pitanju oslobađanje plaćanja školarine u narednim godinama.

Iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade su za Klix.ba potvrdili da je pitanje plaćanja školarine za prošlu godinu riješeno, ali da problema neće biti ni u narednim godinama.

"U Zakonu o visokom obrazovanju definisano je na koji način će studneti biti oslobođeni plaćanja i pod kojim uvjetima. Univerzitet je donio statut, definisao je te kriterije. Na osnovu Zakona koji je donesen prošle godine plaćanja će biti oslobođen svaki student koji ispuni navedene kriterije", naveli su iz Ministarstva.

Također su pojasnili zašto je došlo do problema prije samo tri mjeseca, ako je Zakon donesen prošle godine.

Naime, radi se o tome da je Zakon stupio na snagu u periodu kad je trajao upis na fakultete. Međutim, Zakon je stupio na snagu, provedbeni akti doneseni i studenti će biti oslobođeni plaćanja u skladu sa Zakonom.