2. ili 8. juli
58

Da li je Anto Nobilo čitao do kraja Schmidtovu odluku zbog koje se sudi Miloradu Dodiku?

D. Be.
Anto Nobilo (Foto: I. L./Klix.ba)
Anto Nobilo (Foto: I. L./Klix.ba)
Hrvatski advokat Anto Nobilo, kao pravni savjetnik odbrane predsjednika RS-a Milorada Dodika, jučer je iznio, kako je rekao, najozbiljnije pravce odbrane. No, Nobilo očito nije do kraja pročitao izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt 1. jula prošle godine.

"Ovaj zakon stupa na snagu 2. jula 2023. godine, objavljuje se na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika te se odmah objavljuje u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", piše u članu 4. Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Dakle, visoki predstavnik Christian Schmidt je 1. jula 2023. godine izmjenio Krivični zakon BiH, a izmjene su njegovom odlukom stupile na snagu dan poslije - 2. jula.

To je, namjerno ili nenamjerno, izgubio iz vida advokat Anto Nobilo koji je jučer pred Sudom BiH, nakon glavnog pretresa na kojem je pročitana optužnica Miloradu Dodiku, izjavio da je povrijeđeno načelo legaliteta.

"A to je temeljno načelo krivičnog prava i kaže da ne može niko počiniti krivično djelo prije nego je to krivično djelo označeno i objavljeno kao krivično djelo. Krivično djelo koje je Schmidt kreirao objavljeno je na jedinom mjestu gdje se zakoni mogu objavljivati, a to je Službeni list - 7. jula. Sljedeći dan najranije može stupiti na snagu 8., a ukaz koji se stavlja na teret Miloradu Dodiku potpisan je 7. jula. Nema zakona na svijetu i suda koji bi u takvoj situaciji mogao osuditi", smatra Nobilo.

Dakle, Nobilo kao da nije svjestan da je visoki predstavnik Christian Schmidt u članu 4. (Stupanje na snagu) jasno naveo da odluka stupa na snagu objavom na stranici OHR-a te da se odmah objavljuje i u Službenom listu BiH. Dakle izmjene su stupile na snagu 2. jula, a ne 8. jula kako smatra Nobilo.

Prema tome, Dodik je prekršio Krivični zakon BiH pet dana nakon što su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Kompletnu odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, objavljenu 1. jula 2023. godine, možete pročitati ovdje.

Miloradu Dodiku se sudi zbog krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika i prijeti mu od šest mjeseci do pet godina zatvora i zabrana vršenja javnih dužnosti.