Sporna ideja
0

Da li HNS u petak vraća treći entitet u politički ring?

R. D.
Sa posljednjeg 8. zasjedanja (Foto: R. D./Klix.ba)
Sa posljednjeg 8. zasjedanja (Foto: R. D./Klix.ba)
Hrvatski narodni sabor (HNS) zasjeda u petak u sportskoj dvorani na Bijelom Brijegu u Mostaru, a najzanimljiviji dio zasjedanja mogla bi biti rezolucija koju naviše tijelo ove političke grupacije namjerava usvojiti.

Prema svemu sudeći, nova HNS-ova rezolucija mogla bi biti konkretizacija deklaracije koju je u HNS usvojio na osmom zasjedanju u januaru 2019. godine, u kojoj je istaknuto kako su unitarni i separatistički ciljevi i interesi "nespojivi i direktno se suprotstavljaju temeljnim načelima i modelima Dejtonskog sporazuma te bi u njima trebalo tražiti glavne uzroke nefunkcionalne i nestabilne dejtonske BiH".

"Federalizacija BiH - Rješenja za akutne i hronične krize treba tražiti povratkom Dejtona i njegovih temeljnih načela konstitutivnosti i međusobne jednakosti konstitutivnih naroda. Da bi BiH nastavila i uspješno završila svoj euroatlantski put, odnosno postala punopravna članica EU i NATO-a, potrebno je pristupiti takozvanoj briselskoj nadogradnji dejtonskih temelja, odnosno ustavnim, zakonskim i institucionalnim promjenama na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja, kako su utvrđena u rezolucijama Evropskog parlamenta 2014. i 2017.", navedeno je u dokumentu.

Dobro informirani Večernji list u današnjem broju navodi da prema HNS-u BiH, to podrazumijeva novu i racionalniju administrativnu i teritorijalnu organizaciju zemlje koja će podjednako obuhvatiti sve tri sastavnice naroda.

U prevođenju s formalno političkog i čitajući između redova nova teritorijalna organizacija zemlje, koja će, kako se navodi, podjednako obuhvatiti sve tri sastavnice naroda - mogla bi biti famozna priča o trećem entitetu.

Ovakav vid političkih događanja obično i prati otvaranje novih teških tema, recikliranje starih i zatezanje ionako napetih političkih odnosa u našoj zemlji.