Vakumirane PVC cigle
202

FOTO / Da li će Sarajlijina inovacija promijeniti način gradnje objekata

Piše: J. Hadžiahmetović
Sarajlija Senad Šećerbegović autor je vakumirane PVC cigle za koju tvrdi da umanjuje troškove klimatizacije zatvorenih građevinskih objekata.
Senad Šećerbegović
Senad Šećerbegović
Šećerbegović je za inovacije dobio mnogobrojne nagrade širom svijeta.

"Dobio sam nagradu u ukrajinskom Sevastopolju, Parizu, Ženevi, Seulu i Beogradu", kaže ovaj elektrotehničar koji je studirao biologiju ali, kaže, nije uspio diplomirati.

"Osim ove, imao sam još nekoliko inovacija, ali mi je vakumirana PVC cigla do sada najznačajnija. Inovatorstvom se bavim iz hobija i zadovoljstva, a ne radi profita ili koristi.

Dosadašnju praksu gradnje fasada sa stiroporom trebale bi zamijeniti vakumirane PVC cigle koje će, tvrdi naš sagovornik, biti duplo učinkovitije od stiropora.

"Preko cigli treba nanijeti fasadni malter kako bi se povećala trajnost. Taj zid onda može trajati više od sto godina a da se ništa ne promijeni. Kad se izračuna cijena gradnje zida od vakumirane PVC cigle, 35 puta se više uštedi nego zamjenom i ponovnom gradnjom zida", pojašnjava Šećerbegović.

1. Zid cigle od PVC-a 2. Plastični čep 3. Srž vakumirane PVC cigle
1. Zid cigle od PVC-a 2. Plastični čep 3. Srž vakumirane PVC cigle

Ovu inovaciju ponudio je velikom broju investitora u svijetu, ali još uvijek niko nije odlučio početi proizvodnju Šećerbegovićeve inovacije.

"Ja nemam novca da uložim u mašine za kalup koje koštaju 5.000 KM. U nekim državama još uvijek nije završen proces zaštite, ali ja se nadam da će u toku iduće godine uspjeti pregovori sa investitorima", kaže Senad Šećerbegović, autor vakumirane PVC cigle.