BiH
138

Da li će ove godine Djed Mraz obradovati djecu u vrtićima JU Djeca Sarajeva?

Piše: M. N.
Foto: Facebook/JU Djeca Sarajeva
Foto: Facebook/JU Djeca Sarajeva
Skoro svake godine u JU Djeca Sarajeva vodi se polemika o tome da li će ili neće biti Djeda Mraza koji će podijeliti paketiće djeci. I ove godine su održani sastanci s roditeljima na kojima se raspravljalo o ovoj temi. Dok su neki roditelji za, ima i onih koji se protive i ne žele da lik Djeda Mraza uopće uđe u ove ustanove.

Problem s Djeda Mrazom nastao je 2008. godine kada je tadašnja direktorica Arzija Mahmutović zabranila podjelu paketića s njegovim likom obrazloživši time da "nema nikakvu ulogu u bošnjačkoj tradiciji". Naknado se polemisalo o tome da li je i ko izvršio pritisak na Mahmutović da to učini.

U 2013. godini u centru pažnje bili su vrtići sa Čengić Vile, gdje je većina roditelja bila protiv toga da paketiće djeci podijeli kostimirani Djed Mraz. Oni su predložili da to umjesto njega učini sultan. Ove godine u nekim vrtićima je ponovo prisutan isti problem.

"Neki roditelji ne žele da im dijete sa ostalom djecom slavi Novu godinu i primi poklone od Djeda Mraza. Ok. No, to nije sve. Predlažu da sada ni mi ne slavimo unutar vrtića, tokom radnog dana, da se njihova djeca ne bi osjećala usamljeno i diskriminirano dok čekaju", napisala je Emela Burdžović na svom Facebook profilu nakon sastanka održanog prošle sedmice.

U Upravi JU Djeca Sarajeva kazali su kako su još u toku roditeljski sastanci na kojima će se odgajatelji s roditeljima dogovoriti o sadržaju i načinu realizacije novogodišnjih praznika.

"Nakon što se završe roditeljski sastanci, izradit će se program obilježavanja novogodišnje svečanosti sa tačno utvrđenim datumima i vremenom održavanja, o čemu će biti obaviješteni svi predstavnici Vijeća roditelja", saopćili su nam iz Uprave.

Predsjednik Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva Saudin Sivro rekao je za Klix.ba kako su roditelji na jučerašnjem sastanku donijeli zaključak u kojem podržavaju aktivnosti ove ustanove na obilježavanju prazničnih dana i podjeli paketića sa Djeda Mrazom ili bez njega.

"Tu pravo jednih ne ugrožava pravo drugih. Tim zaključkom podstakli smo roditelje koji su protiv Djeda Mraza da djeci putem donatora osiguraju i podijele paketiće i tokom drugih praznika. Djeca ne trebaju ispaštati zbog stavova roditelja koji uskraćuju pravo drugog da obilježi praznik", kazao je Sivro za naš portal.

Paketići su se godinama prije i nakon rata dijelili u svim predškolskim ustanovama, kao i u firmama, te nije bilo bitno kako se ko zove. Bitni su bili samo osmijeh i radost djece koja su željno iščekivala trenutak kada će ih Djed Mraz staviti u krilo i dati im dugo željenu igračku na poklon.