Potres u DNS-u
8

Da li će Marko Pavić preživjeti "nož u leđa" koji mu je zabio partner Milorad Dodik

D. Be.
Već 15 godina Marko Pavić je suvereni lider Demokratskog narodnog saveza (DNS), no u trenucima kada su trebali po prvi put predložiti državnog ministra, došlo je do podrivanja Pavićevog autoriteta i to od strane onih najbližih, stranačkih kolega.

Osipanje DNS-ovih viđenijih kadrova krenulo je tačno prije godinu dana kada je stranku napustio današnji predsjednik DEMOS-a i prvi čovjek Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Pavićev zahtjev za smjenu Čubrilovića sa funkcije zamjenika predsjednika rezultirao je cijepanjem članke karte DNS-a. Čubrilović je za sobom u DEMOS povukao određen broj nekadašnjih članova DNS-a, dok je Pavić krenuo sa "provjetravanjem stranke".

I dok je DEMOS rastao, DNS je uspio nastaviti svojim putem usko sarađujući sa partnerskim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) što ih je uvijek i čuvalo na vlasti u RS-u. Uprkos velikom političkom iskustvu Marko Pavić je pao pod utjecaj politički nadmoćnog Milorada Dodika te se u njegovom društvu ponašao kao vjerni simpatizer.

Prve trzavice na relaciji SNSD - DNS zaiskrile su u oktobru ove godine, a sve zbog obećanja i neispunjavanju istog u vezi sa rukovodećim pozicijama u javnim preduzećima, dakle javnom novcu.

Nakon nekoliko razgovora i sastanaka Dodik i Pavić su uspjeli pronaći zajednički jezik što je značilo funkcije za DNS, a neupitnu podršku SNSD-u u koaliciji u Republici Srpskoj, ali i budućem državnom nivou vlasti.

Ipak, da je Dodik imao svoje planove pokazala je prošla sedmica. DNS je na stranačkom Predsjedništvu izglasao Draška Aćimovića kao prijedlog za državnog ministra ljudskih prava i izbjeglice.

Kao što je već poznato, tome se usprotivio DNS-ov potpredsjednik Nenad Nešić, a uprkos Pavićevoj rečenici da je odluka konačna i da neće biti promijenjena, SNSD je sebi uzeo za pravo da uime DNS-a izabere novog kandidata na prijedlog Nenada Nešića te umjesto Aćimovića pošalje ime Mlađena Božovića za popunu Vijeća ministara BiH. Dodik je time potvrdio da mu je bitniji Nešićev glas u Parlamentu BiH nego Pavićeva ljubav u RS-u.

Pavić se nakon toga samo jednom oglasio kazavši da je ta odluka SNSD-a težak udarac njihovom partnerstvu i saradnji te da se na ovaj način pokušava oslabiti DNS i da SNSD želi sarađivati sa pojedincima iz DNS-a, a ne sa strankom.

"Ovi koji to rade, izgleda me dobro ne poznaju. Ucjene, pritisci me samo motivišu da im se jače suprotstavim. Nikada i niko neće uspjeti s takvim stvarima uticati da ja promijenim neku odluku i svoje mišljenje. Svoje mišljenje nikad neću promijeniti, a odluku samo ako organi stranke odluče", rekao je Pavić.

Da li je Milorad Dodik odlučio raščistiti sa Markom Pavićem i njegovim DNS-om kada mu je "zabio nož u leđa" u trenutku kada se niko tome nije nadao, a istovremeno gradeći odnos sa Nenadom Nešićem ostaje da se vidi u narednom periodu.

Ukoliko DNS raskine koaliciju sa SNSD-om to će dodatno oslabiti poziciju Pavića i pitanje je da li politički može preživjeti bez dugogodišnjeg partnera koji vlada RS-om.

S druge strane, ukoliko odluči preći preko ovog nedžentlmenskog poteza Milorada Dodika, to će ukaljati obraz Paviću koji će zasigurno iskoristiti njegovi politički protivnici, opozicija, ali i oni koji imaju ambiciju zasjesti na čelo Demokratskog narodnog saveza.