BiH
110

Da bi isplaćivali penzije na vrijeme, Federalni fond PIO će se zadužiti kod banaka

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije nekoliko dana premijer Vlade FBiH Fadil Novalić postigao je sporazum s udruženjima penzionera u FBiH prema kojem bi se penzije trebale isplaćivati do petog u mjesecu.

Danas je Jelka Milićević, ministrica finansija, FBiH potvrdila da je jedna od mogućnosti i to da se Federalni zavod PIO zaduži kod komercijalnih banaka kako bi penzije bile isplaćene na vrijeme.

Prema navodima ministrice Milićević, Federalni fond PIO ima probleme sa likvidnošću i oni bi se na ovaj način mogli premostiti.

Ovakvu ideju vlasti FBiH prezentirale su još prije nekoliko mjeseci kada su vodile razgovore sa Udruženjem banaka u BiH.

Ministrica finansija Jelka Milićević rekla je da Vlada FBiH može samo uputiti takvu inicijativu a da će konačnu odluku donijeti Upravni odbor Federalnog fonda PIO.

Ona je napomenula da neke banke već svojim klijentima penzije isplaćuju nekoliko dana ranije.

Federalni fond PIO nije se do sada zaduživao kod komercijalnih banaka, ali je Fond PIO RS upravo zbog zaduživanja kod komercijalnih banaka u finansijskoj dubiozi.

Rebalansom budžeta Vlada FBiH je predvidjela i 20 miliona za Federalni fond PIO a sve s ciljem da se stabilizira finansijska situacija u ovom fondu.