BiH
123

CZ FBiH: Helikopteri iz Hrvatske će raditi i noću, ugroženo 15 do 20 hiljada stanovnika

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Federalni štab civilne zaštite, a i Vlada FBiH, u stalnom su zasijedanju zbog poplava širom BiH, odnosno ovog entiteta. Vlada FBiH jučer je proglasila stanje prirodne nesreće u tom entitetu, a danas je na Štabu Civilne zaštite razmatrano kako da na najlakši i najefikasniji način pomoć stigne do ugroženih.

"Donijeli smo naredbu da štabovi i uprave civilnih zaštita uz Crveni križ te saradnju sa ostalim humanitarnim organizacijama utvrde punktove na koje će slijevati pomoć koja dolazi ugroženim područjima te da se s tih područja dalje dijeli. Na taj način bi spriječili anarhiju u podjeli te pomoći", kazao je Jerko Ivanković Lijanović komandant Federalnog štaba Civilne zaštite.

Analizirana su i stanja vezana za klizišta i gotovo sva su pokrenuta u proteklih nekoliko dana. Ivanković lijanović je novinarima kazao da je u tom pogledu donesena naredba kojom se traži od općinskih i kantonalnih štabova CZ da dodatno prate sva klizišta, da djeluju preventivno i na vrijeme evakuiraju ljude. Kazao je da se očekuje da prilikom povlačenja vode može doći do novog i obimnijeg pomijeranja tla, odnosno aktiviranja klizišta.

"Situacija je danas bolja nego jučer. Klizište u Nemiloj je riješeno i saobraćaj se odvija, a uspostavljen je i na relaciji Kladanj - Živinice. Preporuka je i da svi građani FBiH budu solidarni i da sve smještajne slobodne kapacitete stave na raspolaganje onima koji ne mogu boraviti u svojim domovima", kazao je Ivanković Lijanović.

Kada je u pitanju međunarodna pomoć iz Hrvatske su upućene tri ekipe za spašavanje u BiH, iz Slovenije, Francuske i Austrije također stižu ekipe sa ljudima i čamcima. Oni će uskoro biti raspoređeni u gradove gdje su najpotrebniji.

Kako je Klix.ba jutros objavio, a što nam je potvrdio David Brozina, zamjenik ambasadora Slovenije u BiH, naša zemlja je od slovenije kasno tražila pomoć, inače bi ekipe stigle još jučer. Inače, međunarodna pomoć se traži preko operativnog štaba Ministarstva sigurnosti.

U Federalnom štabu CZ kažu da je jučer zajedno sa proglašenjem prirodne nesreće u ovom entitetu Vlada FBiH uputila Vijeću ministara i zahtjev za međunarodnom pomoći, a to je bilo negdje oko 14 sati. To znači da je FBiH reagirala na vrijeme, kažu u Federalnom štabu CZ.

Danas bi moglo doći do pogoršanja stanja u Posavskom kantonu. U popodnevnim satima kada je održana konferencija za medije novinarima je rečeno da se izvlače posljednji radnici iz fabrika Natron u Maglaju.

Što se tiče humanitarne pomoći, Konzum iz Maglaja je svu robu stavio na raspolaganje građanima besplatno, Autoceste FBiH su najavile kamion pun hrane i higijenskih potrebština, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih i izbjeglica je najavio pomoć u korištenju pet službenih automobila te najavio pomoć o građavinskom materijalu.

Mirsad Teskeredžić iz Federalne uprave civilne zaštite je kazao novinarima da je sada u FBiH ugroženo

"Naši helikopteri ne posjeduju reflektore za noćno spašavanje. Danas su u Zenicu sletjela dva hrvatska helikoptera koja mogu raditi i noćno spašavanje i oni idu za Maglaj. Non-stop se primaju podaci o ugroženima i negdje ih je od 15 do 20 hiljada", kazao je Teskeredžić.

U Federalnoj civilnoj zaštiti kažu da je FBiH spremno dočekala poplave, što argumentiraju time da nije bilo ljudskih žrtava.