Rasvijetliti slučaj
0

Cvijanović najoštrije osudila napad na Sabornu crkvu u Mostaru

G. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je najoštrije osudila vandalski napad na Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru i pozvala nadležne organe da hitno rasvijetle ovaj slučaj, te u najskorijem roku privedu pravdi i najoštrije kazne počinioce.
"Zgrožena sam sinoćnjim vandalizmom u Mostaru i bezočnim napadom na Sabornu crkvu Svete Trojice, koja je simbol vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta mostarskih Srba", istaknula je Cvijanović u reakciji povodom nemilog događaja u Mostaru.

Najoštrije je osudila vandalizam navodeći kako je to "barbarski čin koji je izazvao opravdan strah i zabrinutost sveštenstva i cijele srpske zajednice u Mostaru".

"Razbojnički napadi na imovinu SPC u Mostaru, poput ovog koji je, nažalost, samo jedan u nizu, evociraju teške uspomene na period tokom kojeg je Saborna crkva srušena, a lokalni Srbi masovno protjerani iz ovog grada", navela je Cvijanović.

Ona je na kraju pozivala nadležne organe da hitno rasvijetle ovaj slučaj, te da u najskorijem roku privedu pravdi i najoštrije kazne počinioce.