Poruka katolicima u BiH
50

Cvijanović i Komšić čestitali Uskrs: Prilika za razmišljanje o važnosti solidarnosti i tolerancije

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović uputili su čestitke povodom velikog kršćanskog blagdana Uskrsa.

Komšić je čestitku uputio nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom mons. Tomi Vukšiću katolicima u Bosni i Hercegovini uoči velikog blagdana Uskrsa.

"Vaša Preuzvišenosti, Vama i katolicima u našoj domovini čestitam veliki blagdan Uskrs. Uskrs je vrijeme obnove i novih početaka, te prilika za razmišljanje o važnosti solidarnosti, saosjećanja i tolerancije. Neka vaša duhovna obnova bude izvor snage i inspiracije za sve izazove koje budete susreli na svom životnom putu. Želim da ovaj blagdan donese obilje radosti, mira i ljubavi u vaše domove. Želim da svima srca budu ispunjena nadom i optimizmom dok slavite ovaj poseban dan u krugu svojih porodica i zajednice", napisao je Komšić.

Cvijanović je povodom Uskrsa, uputila čestitku nadbiskupu vrhbosanskom Tomi Vukšiću, biskupu banjalučkom Željku Majiću, svećenstvu, redovništvu i svim vjernicima koji praznuju po Gregorijanskom kalendaru.

"Povodom najvećeg kršćanskog praznika Uskrsa, Vama i svim vjernicima koji praznuju po Gregorijanskom kalendaru u Republici Srpskoj i BiH, upućujem iskrene čestitke, sa željom da predstojeće praznične dane proslavite u ljubavi, duhovnom spokoju i porodičnoj harmoniji, sa vjerom u bolje sutra. Neka praznik uskrsnuća Kristovog, koji slavi novi život i nadu u bolje sutra, bude putokaz u izgradnji društva zasnovanog na kršćanskim i ljudskim vrijednostima i prilika da pošaljemo poruku mira, uvažavanja i poštovanja različitosti. Sretan i blagoslovljen Uskrs", poruka je Cvijanović.

Uskrsom se slavi uskrsnuće Isusa Krista koji je, prema kršćanskom vjerovanju, osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a uskrsnuo je u nedjelju. Uskrs tako slavi njegovo uskrsnuće odnosno njegov prelazak iz smrti u život. Ovaj praznik koji obilježava kršćanski svijetu predstavlja ljubav, pomirenje i praštanje.

Najpoznatiji običaj ovog katoličkog blagdana je ukrašavanje jaja koja simbolično predstavljaju ponovno rađanje. Jaja se ukrašavaju najčešće dva dana prije praznika na Veliki četvrtak ili Veliki petak.