BiH
0

Cvijanović dobila pismo koje je Putin uputio Predsjedništvu BiH

FENA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović potvrdila danas da je kao jedan od entitetskih premijera dobila pismo koje je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uputio Predsjedništvu BiH kada je u pitanju snabdijevanje gasom i kriza u Ukrajini.

"Sigurno je da situacija koja je vezana za Ukrajinu može da destabilizuje snabdijevanje tržišta EU i drugih zemalja gasom iz Rusije. Svjesni smo toga", rekla je Cvijanović, ali je naglasila da očekuje da se to pitanje riješi i da je to ipak "igra velikih".

Kada je u pitanju RS, dodala je, taj entitet ostaje čvrsto opredjeljen da se realizuje veliki gasni projekt, izgradnja kraka gasovoda "Južni tok“ u RS.

Podsjeća da je RS ponudila i ostaje pri tome i dalje, da se i Federacija BiH uključi u ovaj projekt, kako bi se moglo odgovoriti cjelokupnom tržištu BiH koje bi bilo snabdijevano gasom na ovaj način.

"Prije godinu dana pokrenuli smo zajedničku inicijativu da se to i desi, u međuvremenu došlo je do određenih nedoumica od strane FBiH, ali smo i dalje opredjeljeni da se u budućnosti realizuje projekt u RS, ukoliko nema saglasnosti da se realizira u FBiH", rekla je ona.

Iznijela je pretpostavku da će se riješiti i moguće otežano snabdijevanje gasom i kriza u Ukrajini, jer postoji i velika ovisnost cijelog evropskog tržišta kada je u pitanju taj energent, ali je istakla da je to ipak "igra velikih zemalja“.