BiH
8

Cvijanović: Do kraja ove godine novi zakon o radu

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banja Luci da bi Prijedlog zakona o radu trebalo da bude usvojen do kraja ove godine.

"Sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmatran Prijedlog novog zakona o radu trebalo bi da bude naredne sedmice, ali će skupštinski Kolegijum odlučiti o njenom terminu", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je ponovila da će novi zakon o radu u RS biti povoljniji i bolji u odnosu na Zakon o radu u Federaciji BiH.

"Mogao je ovaj zakon ići u formi nacrta da smo ušli u razgovore sa Savezom sindikata i da se čeka još mjesec dana, ali sada više nema smisla. Prepustićemo poslanicima u Narodnoj skupštini RS da amandmanima kreiraju neka eventualno bolja rješenja u novom zakonu o radu", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su predstavnici Vlade RS juče razgovarali sa poslodavcima o novom zakonu o radu i da nisu prihvaćeni određeni njihovi zahtjevi.

Prema njenom mišljenju, legitimno je pravo Saveza sindikata RS da organizuje proteste zbog novog zakona o radu.

"Nije bilo usvajanja novog zakona u radu niti u jednoj državi u regionu, a da nije bilo protesta. Žao mi je što je Savez sindikata odbio ponudu za ozbiljnim partnerstvom da bi svi socijalni partneri definisali rješenja u novom zakonu o radu", kaže Cvijanovićeva.

Ona je izrazila žaljenje što su sindikalci u medijima komentarisali radnu verziju zakona o radu.

"Šta ne valja trebalo je da kažu na našim zajedničkim sastancima da bi se pronašlo rješenje, što je bila namjera Vlade RS. Žao mi je što je propuštena prilika da RS dobije novi zakon o radu koji će podržavati svi socijalni partneri", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da su u Ekonomskoj politici za narednu godinu definisane mjere u razgovoru sa socijalnim partnerima te navela da je niko nije ucijenio da li će u Skupštini biti usvojen ovaj dokument i budžet za narednu godinu.

Govoreći o prisustvu ministara skupštinskim sjednicama kada se obraćaju poslanici opozicije, Cvijanovićeva je rekla da Vlada nije donijela zvaničnu odluku.

"Nema potrebe da donosimo zvaničnu odluku, a naši ministri su samo odlučili da ne prisustvuju kada se obraća opozicija. Ne zamjeram opoziciji na ponašanju kada se obraćam u skupštini, jer imaju pravo da odluče kako će se ponašati kada je riječ o pojedincima i institucijama", kaže Cvijanovićeva.

Ona je svim građanima u narednoj godini poželjela mir, stabilnost i poboljšanje standarda.

"Vlada RS predano radi na budžetskoj stabilnosti i trudi se da izvršava sve zadatke. Želja mi je da živimo u miru, da nemamo bezbjednosne rizike, da one koji postoje budu umanjeni, te da postoji koordinacija institucija koje brinu o bezbjednosti građana", zaključila je Cvijanovićeva.