BiH
0

Cvijanović 90 minuta predstavljala plan i program nove Vlade RS

Piše: G. D.
Željka Cvijanović je danas u Narodnoj skupštini RS u devedesetminutnom izlaganju predstavila ambiciozan plan i program nove Vlade RS.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Sistemski ćemo podržati poljoprivredu, odnosno cijeli agrarni sektor. Radit ćemo i na snažnijem razvoju ruralnih područja. Poboljšat ćemo efikasnost javnog sektora, posebno pravosudnog. Uradit ćemo i reformu republičke uprave, ali i zdravstvenog, finansijskog, obrazovnog, penzijsko-invalidskog i boračkog sektora, a smanjit ćemo i troškove javne uprave", rekla je Željka Cvijanović.

Nova Vlada RS će uraditi i analizu i klasifikaciju radnih mjesta u javnoj upravi i u skladu s tim će sistematizovati radna mjesta. Razvoj lokalne samouprave podrazumijevat će jačanje uloga mjesnih zajednica.

"Reforma zdravstva će podrazumijevati jaču odgovornost svih odgovornih. Fond zdravstvenog osiguranja kupuje usluge domova zdravlja i to treba mijenjati. Ministarstvo zdravlja će morati snažnije kontrolisati bolnički sektor. Nastavit ćemo sa finansiranjem zdravstvene zaštite. Donijet ćemo novi zakon o bankama, rekonstruisat ćemo problematične kredite, pratit ćemo stanje u bankarskom sektoru. Razvijat ćemo sektor osiguranja. Borba protiv kriminala i korupcije ostaje naše trajno opredjeljenje", ističe Cvijanović.

Reformu obrazovanja, dodala je ona, neće biti moguća bez pomoći društva. Predškolski program podrazumijevat će više djece, a u osnovnom i srednjem obrazovanju nastavit će se sa analizom nastavnih planova i programa. U visokom obrazovanju je, istakla je Cvijanović, potrebno uvesti cijeli niz intervencija.

"Penzijsko-invalidski sektor je poboljšan, ali još nije na zadovoljavajućem nivou. Materijalni položaj penzionera se poboljšava, ali nedovoljno. Penzioni sistem je i dalje ranjiv. I dalje ćemo voditi brigu o civilnim žrtvama rata i isplaćivat ćemo na vrijeme invalidnine, naknade i boračke dodatke", kazala je.

Doći će i do racionalizacije javne uprave, koja će podrazumijevati neuvođenje novih radnika nakon penzionisanja starih, osim u posebnim slučajevima.

"Insistirat ćemo i na redovnoj prinudnoj naplati svih javnih prihoda, jer ona nije na zadovoljavajućem nivou. Mogućom izmjenom zakonskih rješenja o koncesijama obezbijedit ćemo dodatna novčana sredstva. Borit ćemo se i dalje protiv sive ekonomije. Evropske integracije su i dalje naš cilj i Republika Srpska će biti lider u ovom procesu u okviru BiH. I dalje ćemo osnaživati naše odnose sa Srbijom. Očuvat ćemo ustavni položaj RS", navela je Cvijanović u opširnom izlaganju.

Željka Cvijanović je na kraju izlaganja predložila i sastav nove Vlade RS: Zoran Tegeltija (ministarstvo finansija), Dragan Lukač (ministarstvo unutrašnjih poslova), Dane Malešević (ministarstvo prosvjete i kulture), Nedeljko Savanović (ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite), Petar Đokić (ministarstvo industrije, energetike i rudarstva), Anton Kasipović (ministarstvo pravde), Stevo Mirjanić (ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), Dragan Bogdanić (ministarstvo zdravlja), Jasmin Komić (ministarstvo nauke i tehnologije), Lejla Rešić (ministarstvo lokalne uprave i samouprave), Predrag Gluhaković (ministarstvo trgovine i turizma), Jasmina Davidović (ministarstvo porodice, omladine i sporta), Srebrenka Golić (ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju), Neđo Trninić (ministarstvo saobraćaja i veza), Zlatan Kokić (ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju) i Davor Čordaš (ministarstvo za izbjegla i raseljena lica).