Protesti boraca
0

Crnkić bez komentara, u Vladi FBiH nema nikoga

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Nakon incidenata na platou ispred Zgrade Parlamenta FBiH, Predstavnički dom je na svojoj vanrednoj sjednici usvojio sve zahtjeve protestanata.

Parlamentarci su odobrili zahtjev boraca da resorni federalni ministar Zahid Crnkić podnese ostavku ili bude smjenjen. Stupili smo u kontakt sa ministrom Crnkićem koji je bio kratak.

"Ne želim ništa komentarisati. Sve ste vidjeli", nakon čega je prekinuo vezu.

Komentara na današnju odluku Predstavničkog doma nema ni iz Vlade FBiH. Iako je prekršen "interventni zakon" te sada postoji mogućnost ugrožavanja kreditnog aranžmana sa MMF-om na kojem je Vlada radila mjesecima, nismo dobili nikakav komentar. Razlog, u zgradi Vlade nema nikoga, rečeno nam je iz Službe za odnose sa javnošću Vlade FBiH. Na pitanje kada bi mogli očekivati prve reakcije, odgovor je glasio, ponedjeljak ili utorak. Podsjećamo da se premijer Mujezinović nalazi u Turskoj gdje učestvuje u radu 10. transportnog foruma.

Napominjemo da prema zaključcima Predstavničkog doma mjesečne naknade koje branitelji primaju na osnovu učešća u ratu neće biti umanjivane za 10 posto, kao što je predviđeno na osnovu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Parlamentarci su također odobrili zahtjev branitelja prema kojem ostaje i dalje na snazi federalni zakon o posebnim pravima najzaslužnijih boraca. Odobren je i borački zahtjev da resorni federalni ministar Zahid Crnkić podnese ostavku ili bude smijenjen i da bude provedena sveobuhvatna i rigorozna revizija davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.