BiH
0

Crnadak: Za Upitnik EU potrebna nam je zajednička sjednica VM i entitetskih vlada

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je uoči sutrašnjeg dostavljanja EU upitnika BiH izjavio kako je to veliki korak za našu zemlju, pogotovo za ovu godinu, i kako je potrebno da se nakon tri mjeseca održi sjednica na kojoj će se razmatrati šta je do tada učinjeno.

Crnadak je rekao da je rok o dostavljanju odgovora na pitanja iz upitnika šest mjeseci te smatra kako je dobro da se 10. marta održi sjednica Vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Vijeća ministara BiH, na kojoj će se analizirati do tada urađeno.

"Upitnik koji sutra donese komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannes Han se odnosi na sve društvene oblasti, u kojem ćemo dobiti presjek političkog stanja cijelog sistema države. On prati strukturu kasnijih pregovora i svih ostalih pitanja na putu BiH ka EU. Riječ je o veoma zahtjevnom, teškom i komplikovanom poslu. Svaki odgovor moramo dostaviti i na engleskom jeziku tako da će biti dosta obiman materijal", izjavio je Crnadak.

Ministar je istaknuo kako je 2016. godina bila uspješna za proces integracija BiH ka EU te da ta zasluga pripada svima.

Naglasio je da je glavni vanjskopolitički cilj BiH članstvo u EU te da je to stav svih naroda koji žive ovdje i njegovih predstavnika.

"Naredni period će zahtijevati koordinaciju svih nivoa vlasti te je ovo vrijeme kada ćemo pokazati da li imamo istinsko evropsko opredjeljenje ili pak nismo spremni napraviti nove korake. Mislimo da će 2017. godina biti još uspješnija, a osnovni preduslov je ostvariti povjerenje i saradnju. Najveći problem u BiH je izuzetno visok stepen korupcije te se od bosanskohercegovačkog pravosuđa očekuje da zabilježi značajne rezultate u toj borbi", izjavio je Crnadak.