BiH
4

Čović: Ušlo se u ozbiljnu krizu u FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić
Foto: Davorin Sekulić
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH kazao je da ima osjećaj da se ušlo u ozbiljnu krizu u Federaciji BiH, te da su evidentno političke stranke u FBiH krenuli u jednu aktivnost da se kadroviranjem bave u narednim godinama, umjesto da se bave suštinskim pitanjima.

"Mi smo imali poseban interes za preduzeća koja danas teško funkcionišu te nećemo dozvoliti sistemsko uništavanje Aluminija, Eroneta u Mostara, Elektroprivrede HZHB. Mi još nagađamo koliki je dug Aluminija. Procjena je da je veći od 250 miliona KM, iako znate da je veći dio tog duga u dijelu EP HZHB. Čini nam se da neko strateški želi uništiti te firme i čitavo jedno područje BiH dovesti u bezizlaznu situaciju. Naravno da smo zbog toga postavili vrlo jasna pravila igre i nije to nikakav hir kako to neko želi prikazati ili borba za fotelje", kazao je Čović.

On je dodao kako ne može razumjeti da unutar jednog nadzornog odbora i uprave jedne firme postoji trend u zadnje četiri godine od pozitivnog poslovanja do 250 miliona dugova i da se o tome šuti.

"Naravno da insistiram da se odmah smijeni nadzorni odbor za onaj dio gdje Federacija BiH ima učešće u vlasti", kazao je Čović.

Čović je rekao da su zastupnici HDZ BiH vrlo jasno kazali Fadilu Novaliću, premijeru Vlade FBiH, da neće dopustiti da neko dalje uništava te firme.

"Ne može premijer stavljati i skidati tačke dnevnog reda kada mu se svidi ili kako to on neki dan lijepo kaže: ko hoće doći, doći će. Ako je to tako testirat ćemo da vidimo kojim putem to dalje treba ići. Zna se šta je čiji posao i nije fer prebacivati svoj posao na druge", zaključio je Čović.

Podsjećamo, nakon što je ministar energetike, industrije i rudarstva Reuf Bajrović skinuo sa današnje sjednice Vlade Federacije BiH informaciju o Aluminiju, ministri HDZ BiH napustili su sjednicu federalne Vlade.