BiH
15

Čović u Zenici: Možemo uspostaviti novu vlast naredne sedmice

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Hrvatskom domu "Kralj Tomislav" u Zenici večeras je svečanom akademijom obilježena 25. godišnjica rada i postojanja Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice koja je prva formirana 24. januara 1990. godine.

Večerašnjoj svečanoj akademiji prisustvovao je i predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i član državnog Predsjedništva Dragan Čović, koji je prije svečane akademije posjetio Javnu ustanovu Penzionerski dom.

Neposredno prije početka svečane akademije član Predsjedništva BiH Čović se obratio novinarima gdje je kazao kako bi vlast mogla biti uspostavljena naredne sedmice.

"Ja sam davao procjene o realnim mogućnostima da do kraja prošle godine imamo uspostavljenu vlast, a evo i sada tvrdim ono što sam i tada tvrdio nema nijednog razloga da to nismo uradili. Postoji nagovještaj da ćemo riješiti problem Srba u Domu naroda, moguće preko vikenda i da će biti završeno u ponedjeljak ili u utorak, a ako to riješimo mi možemo imati novu vlast već naredne sedmice, kao i predsjednika Federacije, mandatara Vlade Federacije te pravo s tim i Vijeće ministara", izjavio je Čović.

On je dodao kako ne traži krivca u kašnjenju uspostave vlasti, ali je istakao da su HDZ i stranke koje su sa njima u koaliciji imale svoj utjecaj na prostoru pet kantona to završili sredinom decembra prošle godine.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Zenica Josip Pojavnik otvorio je večerašnju svečanu akademiju gdje je pozdravio sve prisutne te se osvrnuo na rezultate proteklih izbora i buduće planove OO HDZ-a u Zenici. Nakon svečane akademije uslijedilo je druženje članova i simpatizera HDZ-a u prostorijama HKD "Kralj Tomislav" uz piće i muziku.