BiH
892

Čović se sastaje sa zvaničnicima u Predsjedništvu BiH pod neustavnom zastavom Herceg-Bosne

Piše: Er. M.
Uprkos činjenici što Bosna i Hercegovina ima svoju zastavu koja se ističe kao simbol BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović često u javnim istupima uz državnu ističe i neustavnu zastavu Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Iz Sekretarijata Predsjedništva BiH kazali su za Klix.ba kako u državnom Predsjedništvu nije posebnim aktom regulisano isticanje državnih zastava.

"Zastave drugih država se ističu prilikom službenih i radnih posjeta stranih državnika BiH", kazao je za Klix.ba generalni sekretar Predsjedništva BiH Boris Buha.

U praksi bi to značilo da Predsjedništvo BiH može istaći zastavu druge države prilikom posjete nekog od međunarodnih zvaničnika i to u kontekstu isticanja nacionalnog simbola međunarodnog posjetitelja.

Što se tiče zastave Herceg Bosne, od početka rata u Bosni i Hercegovini mnogi pripadnici HVO-a na svojim kapama nosili su upravo takav znak. On je vrlo brzo upotrijebljen na pečatima postrojbi i službi HVO-a, kako vojnih tako i onih koje su organizovale život u pozadini i sistem vlasti na područjima s hrvatskom većinom. Taj je znak postao i grb Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a Ustavni sud FBiH već dva puta proglasio ga je neustavnim.

Bosna i Hercegovina ima Zakon o zastavi koji precizira službeno isticanje zastave na nivou države Bosne i Hercegovine u kojem stoji da se zastava ističe na svim zgradama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i njegova tri ministarstva, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Stalnog komiteta za vojna pitanja, Komisije za ljudska prava, Centralne banke i Stalne izborne komisije, kao i na bilo kojoj drugoj zgradi zajedničkih institucija ili institucija kojim upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama.

Zastava se ističe i na svim zgradama diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, prilikom službenog odlaska članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u inozemstvo i njihovog povratka iz inozemstva u Bosnu i Hercegovinu i na službenim prijevoznim sredstvima koja koriste članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Također, zastava se ističe i prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih) na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i na ulazima u objekte Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U svim slučajevima predviđeno je da se druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine. Međunarodna zajednica generalno ne priznaje zastavu Herceg-Bosne, zbog čega na nedavnom predavanju aplikacije BiH za članstvo u EU Čović i nije insistirao da Vijeće Evrope na svečanoj ceremoniji pored državne zastave istakne i simbol Herceg-Bosne.