BiH
1

Čović: O potencijalnim partnerima na sutrašnjem sastanku sa SDA

FENA
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH očitovat će se o potencijalnim parterima u vlasti na sastanku s izaslanstvom SDA koji će biti upriličen sutra u Mostaru - izjavio je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sjednice predsjedništva te stranke.

"Vjerujem da ćemo sutra otvoriti ključna pitanja oko funkcioniranja svih nivoa vlasti jer smatramo da nismo uspostavili kvalitetan mehanizam koji nas veže kao partnere", kazao je Čović.

U Mostaru će se sutra odvojeno održati sastanci izaslanstava HDZ-a BiH i SDA sa svih razina vlasti nakon čega će biti održan zajednički sastanak.

"Mislim kako ćemo sutra imati dinamičan sastanak nakon kojega će ovisiti dinamika sastanaka s drugim potencijalnim strankama s kojima trebamo razgovarati, a sutra ćemo se izjasniti koje su to stranke", kazao je Čović.

Istaknuo je kako HDZ BiH s SDA želi nastaviti partnerstvo i pretvoriti ga u strateško jer, kako je kazao, to je put da se riješe tri ključna pitanja u BiH.

"To je euroatlantski put BiH, ekonomsko-socijalna stabilnost i transformiranje BiH da bude funkcionalnija od ovoga kakva je danas. Mislim da ta tri pitanja možemo rješavati s SDA, a sutra ćemo s njima vidjeti s kime još ići dalje", kazao je Čović.

Govoreći o današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, Čović je kazao kako se raspravljalo o funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama u BiH, posebno na federalnoj razini.

Predsjedništvo je također raspravljalo i o uspostavi vlasti na kantonalnim nivoima i problemima funkcioniranja, posebice o problemu formiranja Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Na sjednici su predstavljeni ciljevi izgradnje političke stabilnosti te reformskog napretka u BiH, a razgovarano je i o nivou koordinacije između zakonodavne i izvršne vlasti te je zaključeno kako mora postojati bolja koordinacija, a ozbiljnost i rad moraju biti na prvom mjestu.

Predsjedništvo HDZ-a BiH na sjednici je imenovalo Josipa Brkića za novog međunarodnog tajnika HDZ-a BiH, a razgovaralo se i o imenovanju predstavnika HDZ-a BiH u odbore EPP-a koja ć uslijediti na jednoj od narednih sjednica.