Reakcije na smjenu ministara u VM
53

Čović: Nije bilo dogovora 'ispod stola'; Tihić: Čović rekao, pa porekao

Piše: Edita Gorinjac
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Bez obzira što je HDZ glasao za smjenu SDA-ovih kadrova u Vijeću ministara, Dragan Čović je rekao kako poziva tu stranku na daljnju saradnju. Međutim, nakon današnje smjene Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića, ostat će "gorčina u ustima", rekao je Čović. Budući da je SDP tražila smjenu kadrova SDA, Čović tvrdi da oni ipak nisu izabrali SDP, ali da jednakopravnost hrvatskog naroda nema alternativu i da je to razlog što su glasali za smjenu. S druge strane iz SDA kažu kako se Čović nije držao dogovora i da interes hrvatskog naroda nema nikakve veze s današnjim glasanjem.

Na komentare o tome da je sudbina SDA u ovom slučaju bila u rukama HDZ-a, Čović je rekao kako sudbina svake stranke zavisi od glasača. Čović je također dodao i to da je iznenađen današnjim raspletom situacije te je kazao i to da je očekivao kako će danas dobiti jasne odgovore na pitanje o Vladi Federacije i o strukturi vlasti u njoj, te jasan stav o presudi Sejdić - Finci.

"Nismo dobili ni jedno ni drugo, glasali smo tako kako jesmo i uvjeren sam da time nismo ništa dobili. Tri osobe koje su danas izgubile podršku u Domu naroda ničim to nisu zaslužile kao osobe, ali politika kojom pokušavamo uvezati parlamentarnu većinu da bi otvorili evropski put danas nije položila. Hrvatski narod mora biti jednakopravan, a najbolji put da u prvoj fazi to uradi je definiranje izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda BiH. Završilo je vrijeme kada će drugi narod umjesto nas birati", rekao je Čović, te dodao da je ovo samo poruka da legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju sjediti u Vladi Federacije.

Nacionalni interes Hrvata

O tome kako će HDZ glasati sutra u Predstavničkom domu kada je na dnevnom redu izjašnjavanje o smjeni Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića, Čović nije htio precizirati. "Kad bi danas o tome govorili, što bismo sutra održavali sjednicu? Vidjeli ste danas da se do druge pauze nije znalo kako će se glasati. Naš stav će biti identičan. Mi duboko vjerujemo da moramo imati parlamentarnu većinu predstavnika sva tri naroda što će omogućiti da imamo implementiranu presudu Sejdić - Finci", rekao je predsjednik HDZ-a.

To što su se opredjelili za smjenu SDA-ovih kadrova ne znači da je im je neko drugi nešto "ponudio, prodao ili podvalio", tvrdi Čović, dodajući da nije bilo dogovora "ispod stola".

S druge strane Sulejman Tihić, predsjednik SDA je rekao kako je u ovom slučaju Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a održao obećanje te su delegati iz te stranke glasali protiv smjene SDA-ovih ministara, dok Čović nije održao obećanje.

Dodik održao obećanje

"Dodik je rekao da će oni glasati protiv i to je obećanje održao. Razgovarao sam i sa Čovićem i on je rekao da će slijediti ono kako budu glasali delegati SNSD-a i to nije održao. Predsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda su mi ranije rekli da će oni biti suzdržani (Ognjen Tadić je danas glasao za smjenu op. a.). Oni koji se pozivaju na zaštitu nacionalnog legitimiteta upravo sada izbacuju stranku koja je na izborima dobila. To govori o tome kako su oni iskreni u provođenju te politike. Ali, mi poštujemo odluku Parlamentarne skupštine, bit ćemo opoziciona stranka i djelovati u skladu s interesima države", rekao je Tihić.

Predsjednik SDA je ponovio da je za krizu u vlasti kriv Zlatko Lagumdžija i SDP i da će s toga poslanici SDA na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma glasati za njegovu i smjenu Denisa Bećirovića. Tihić je podsjetio i na to da je Čović prije lokalnih izbora rekao kako će ići u koaliciju s onim ko dobije izborni legitimitet, a da to ovog puta nije učinio. Kada je u pitanju Vlada FBiH i izbor člana Predsjedništva BiH, SDA nije kandidovala Hrvata iz svoje stranke i na taj način držala Hrvate u nepovoljnijem položaju, to je uradio neko drugi, rekao je Tihić, te dodao da se ovdje ne radi o zaštiti nacionalnog interesa Hrvata, već o nekom drugom dogovoru između Lagumdžije i Čovića.

"O tome šta je presudilo da HDZ danas ovako glasa mogu samo nagađati. Moglo im je biti ponuđeno od onog sporazuma o podjeli BiH u kontekstu provođenja presude Sejdić - Finci, do nekih drugih javnih preduzeća i svega što je SDP imao namjeru dobiti vrbovanjem Denisnice Radivojevića", dodao je Tihić.

Ivanić: Zadatak opozicije je da "zakuha"

Delegati iz srpskog naroda su danas glasali različito, što naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju SNSD i SDS. Staša Košarac, delegat iz SNSD-a je kazao kako između njih i SDS-a postoje različitosti i pitanja koja mogu i koja nikada neće usaglasiti. "Sporazum o političkom djelovanju SNSD-a i SDS-a ovim načinom glasanja danas nije ugrožen", rekao je Košarac. On nije htio precizirati kako će se poslanici SNSD-a sutra izjasniti na sjednici.

Mladen Ivanić, delegat PDP-a je i nakon sjednice kazao kako je on opozicija, a opozicija je tu da zakuha. "Glasao sam za smjenu danas, isto što ću i sutra glasati za smjenu Lagumdžije i Bećirovića. Zadatak opozicije je da pravi problem vladi, i ja se trudim da ga napravim kad god mogu. Očito je ovdje da je HDZ ušao u ljubav sa SDP-om, a doskora je bio sa SDA. Da li im je ta odluka bila pametna ili ne, vrijeme će pokazati. No, ja i dalje mislim da će naredne dvije godine biti izgubljeno vrijeme, ovo je bila gola borba za fotelje", rekao je Ivanić.

Predsjednik PDP-a je naglasio i to da sutra ključeve u svojim rukama drži SDA. "Ako SDA sutra 'obori' SDP i Lagumdžiju, tek onda je nova situacija. Ja vas uvjeravam da će biti većine za to, ako se za to opredjeli. Hoće li se opredjeliti ili ne, vidjećemo", rekao je Ivanić.

U politici su samo interesi vječni

Iz SDP-a su zadovoljni odlukom Doma naroda te ističu da je ovo očekivani ishod.

"Nismo očekivali da će ovo biti izglasano tijesnom većinom, jer je rezultat glasanja prije nekoliko mjeseci bio drugačiji, ali neka to rješavaju oni koji su promijenili svoj stav. Pokazalo se da u politici nema vječitih prijatelja i vječitih neprijatelje, nego postoje vječiti interesi, a interes je kad sve stoji da morate naći rješenje kako da krene nabolje. ovo nije borba za fotelje, ljudi ovdje dolaze iz fotelja boljih na lošije, tako da tu priču ne treba pričati", rekao je Mehmed Bradarić, delegat iz SDP-a.

Podsjetimo, na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sutra je na dnevnom redu tačka u koj se traži smjena ministra inozemnih poslova, Zlatka Lagumdžije i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirevića.