HNZ
0

"Čović je povrijedio političko dostojanstvo hrvatskog naroda"

FENA
Hrvatska narodna zajednica (HNZ) smatra da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tokom jučerašnjeg sastanka trojice političkih lidera u Mostaru na grub način povrijedio političko dostojanstvo hrvatskoga naroda u BiH, te narušio povjerenje onog dijela Hrvata koji su vjerovali da ih ta stranka s Čovićem na čelu može odgovorno predstavljati.

"Način na koji su lideri SDA i HDZ-a BiH Tihić i Čović u subotu dali alibi nečuvenom ponašanju predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, ponizivši službene institucije BiH i njihove postupke, svodeći ih na 'lošu atmosferu', 'nezgodan trenutak', a opisujući Dodikov ucjenjivački potez kao 'prijateljsku i principijelnu gestu', pokazuje do koje mjere ova dvojica političkih lidera podcjenjuju javnost u BiH.

Također, sve to ukazuje da nije neopravdano sumnjati na vanjske političke pritiske ili čak i ucjene pod kojima su natjerani u tzv. Prudski proces", smatraju u HNZ-u.

U priopćenju za javnost HNZ-a navodi se kako količinu poniženja i uvreda koje je u Mostaru iznio Dodik nije normalno tolerirati, a kamoli još opravdavati i poticati, za osobu s imalo političkog pa i ljudskog dostojanstva.

U HNZ-u ističu kako je Čović na nedavnom sastanku stranaka potpisnica Kreševske deklaracije ponudio reciklirani materijal o ustavnim promjenama, uglavnom temeljen na čuvenom travanjskom paketu iz 2006. godine i s nekim promjenama, a da nije ponudio nikakvu bitnu promjenu u odnosu na većinu dosadašnjih rješenja.

Po mišljenju HNZ-a, HDZ BiH i njezin predsjednik pokazali su da nisu stalno i temeljno predani unutarhrvatskom dijalogu o bitnim pitanjima, poput ustavnih promjena, nego ih aktiviraju kada to odgovara njihovim kratkoročnim političkim ciljevima.

"Za razliku od Lijanovića koji vode Narodnu stranku radom za boljitak, a koji su se naglo sjetili da ne pripadaju hrvatskom političkom korpusu, ostali čelnici hrvatskih političkih stranaka su svojim pristajanjem na Čovićeva tumačenja ostavili mogućnost da im posluži kao političko streljivo za strateške bitke u kojima se on nameće ne samo kao prvi nego i jedini autentični zagovornik političkih interesa hrvatskog naroda u BiH.

HNZ sa žalošću konstatira da Hrvatima više od forsiranog jedinstva treba zajedništvo, odnosno zrelo i odgovorno prepoznavanje i preuzimanje zajedničke odgovornosti za sudbinu Bosne i Hercegovine i hrvatskoga naroda u njoj", navodi se u priopćenju.