BiH
55

Čović i Dodik u Banjoj Luci dogovorili da zajednički predlože novi zakon o Ustavnom sudu BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem da SNSD nije spreman i da neće ući u vlast na nivou BiH.

Dodik je kazao da je konstatovano da su SNSD i HDZ BiH ostvarili dobru saradnju te da će s takvom praksom nastaviti i u lokalnim skupštinama gdje je moguće raditi zajedno.

Predsjednik RS-a rekao je da je s Čovićem dogovorio da će SNSD i HDZ BiH kroz radnu grupu raditi na kreiranju zajedničkog prijedloga Zakona o ustavnom sudu.

Na pitanje šta će biti ako SDA obori njihov prijedlog, Dodik je odgovorio da ne može SDA sve obarati i da će razgovarati i s njima.

"Ono što ja znam, nije dovoljno da piše u Ustavu BiH da postoji Ustavni sud BiH, već kad se zakon donese. Mi nemamo zakon o Ustavnom sudu BiH", rekao je Dodik.

On nije htio odgovoriti na to da li će njihov prijedlog podrazumijevati ukidanje stranih sudija u BiH.

On je kazao da je predsjednika HDZ-a BiH upoznao o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te da je bilo govora o rješavanju problema u Kantonu 10.

Osvrnuo se i na lokalne izbore ističući kako je opozicija u RS-u doživjela poraz zbog toga što je bila neuspješna na nivou državne vlasti. On je kazao da je Čoviću otvoreno rekao da je nezadovoljan radom institucija BiH.

Dodik je rekao da je Republika Srpska opredijeljena za evropski put BiH, ali da treba imati u vidu da je potrebno očuvati konsenzus. Kazao je i da mu je drago što je konačno usvojen mehanizam koordinacije.

"Mi što smo željeli to smo i postigli. Taj mehanizam bi trebao biti snažan poticaj onom što se zove evropski put", rekao je Dodik.

Istakao je da SNSD nije spreman i da neće ući u vlast na nivou BiH. Dodao je da je s Čovićem razgovarao i o odnosima sa Hrvatskom i Srbijom.

Dodik je rekao da ono što čujemo od nekih predstavnika Hrvatske u EU nije dobro s obzirom na to da je potrebno poštivati Dejtonski mirovni sporazum.

Zaključio je kako je osnovni međunarodni sporazum u BiH prekršen te da su Hrvati potpuno devalvirani u pogledu političkih kapaciteta.

Kako kaže, HDZ BiH i SNSD imali su problema poput objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH, koje je potpisao direktor Agencije za statistiku BiH iz reda HDZ-a BiH.

Čović je rekao da je Dodiku čestitao na ostvarenim izbornim rezultatima te je sa Dodikom razgovarao o ključnim temama koje se otvaraju u BiH.

Čović je rekao da će u narednih 10-ak dana biti mnogo sastanaka stranačkih lidera, dok HDZ BiH i SNSD mogu surađivati na lokalnom nivou, ali i na svim drugim nivoima gdje stranke imaju kapacitet. Najavljen je i sastanak užih stranačkih rukovodstava SNSD-a i HDZ-a BiH.

Prema Čovićevom mišljenju, da bi se ostvario evropski put mora se mnogo tješnje sarađivati s nositeljima vlasti u RS-u, o čemu je upoznao i kolege u Predsjedništvu BiH.

Čović je rekao da je bilo razgovora i o funkcioniranju vlasti na drugim nivoima, a prema Čovićevom mišljenju, u naredne dvije godine se može mnogo učiniti na poboljšanju stanja u BiH. Dodika je upoznao i o nastavku borbe za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, pri čemu su izmjene ustava u prethodnih 15-ak godina amandmanima potpuno neodržive.

Što se tiče najavljene rezolucije Evropskog parlamenta o osudi referenduma u RS-u, Čović je rekao da se lideri trebaju truditi da BiH ne bude tema institucija EU.

"Srpski narod je referendumom rekao što želi", rekao je Čović koji je dodao da sankcije nikada ništa dobro nisu donijele.

Dodik je rekao da su pitanja o mogućim sankcijama prema njegovom mišljenju i RS-u nekorektna, a ako sankcija bude Dodik je jasno rekao da će RS izaći iz onoga što se naziva evropskom agendom. Dodik je rekao da je za njega neprihvatljivo usvajanje bilo kakve rezolucije o osudi referenduma, kao i to da se "neke teške riječi" nađu u izvještaju EU o napretku BiH.

Na pitanje da li će koalicije izdržati do 2018. Čović je rekao da je njihova želja da to funkcionira do novih izbora. Ipak, ponovio je da na državnom nivou ne postoji parlamentarna većina već se ide od tačke do tačke dnevnog reda. U FBiH Čović je rekao da su tri stranačka lidera dogovorili da se u narednih 15-ak dana riješe sva pitanja koja dugo stoje.

Inicidenti u Stocu, prema Čoviću, nisu narušili odnose sa SDA jer HDZ BiH sa ovom strankom ima strateško partnerstvo. Čović je rekao da je nakon incidenta 02. oktobra rekao Izetbegoviću da ima 5-6 dana da riješi problem. Nakon što to Izetbegović nije uradio Čović je, kako kaže, otišao u Stolac i "rekao ono što je rekao". Prema Čoviću, nema ponavljanja izbora u Stocu bez kažnjavanja odgovornih za izazivanje incidenata.

On je dodao i da mu se čini kako se koordinirano radi na tome da se od Stoca napravi grad slučaja. Kritikovao je i probosanske stranke ističući kako se jednom našalio da je Stolac u Hercegovini.

Osvrnuo se i na Mostar dodajući da ima informaciju kako je na "na jednom iftaru rečeno" rečeno da će se izbori održati kada to Bošnjaci odluče.

Predsjednik RS-a upozorio je da je Ustavnom sudu BiH uputio apelaciju za poništenje svih odluka vlasti u FBiH s obzirom na to da su one neustavne. jer nikada nije konstituisan Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH