Realna mogućnost
0

Članstvo u NATO donosi BiH stotine miliona eura?

SRNA
Ulazak BiH u NATO podržava dvije trećine građana, među kojima je više onih iz Federacije BiH (FBiH) nego iz Republike Srpske (RS), pokazalo je istraživanje koje je provelo Ministarstvo odbrane BiH.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić za "Večernje novosti" rekao je da iskustva govore da je u zemljama koje su ušle u NATO vrtoglavo rastao broj investicija, te da bi u slučaju BiH taj novac mogao mjeriti stotinama miliona eura.

Cikotić kaže da BiH mogla da uđe u NATO već 2012, a najkasnije do 2015. godine.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić  navodi da je ulazak BiH u NATO realnost od koje se ne može pobjeći,  te ističe da je to više političko i ekonomsko  nego vojno pitanje. 

On smatra da referendum o  ovom pitanju nije idealno rješenje, jer, "referendumski odgovor nije uvijek realan". 

S druge strane, predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da bi referendum o ulasku u NATO bio pravo rješenje i adekvatan odgovor.  

On kaže da političari iz RS  treba da obavijeste građane i održe raspravu u Narodnoj skupštini RS da bi se došlo do usaglašenih stavova i da je to najmanje što mogu da učine.     
Vojno-politički analitičar Gostimir Popović ističe da je referendum jedina prava opcija i napominje da su  mnoge zemlje širom Evrope   sprovele neposredno  izjašnjavanje građana  o članstvu u NATO.