Zdravlje prioritet
417

Članovi udruženja "Nargila" žele pomoći nadležnima, očekuju sastanak s Novalićem i Čerkezom

R. D.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Članovi Udruženja "Nargila" 23.08.2020. godine su održali sastanak na nivou Federacije Bosne i Hercegovine sa željom da i sami pomognu nadležnim institucijama, a sve sa ciljem očuvanja i zaštite javnog zdravlja, vezano za prevenciju širenja virusa Corona na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

U saopćenju ovog udruženja kažu kako su nakon održanog sastanka dostavili dopis premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, kriznom štabu-stožeru Federacije BiH, kriznom štabu Kantona Sarajevo, svim nivoima inspekcijskih organa i to putem kancelarije advokata Kenana Ademovića, ispred 350 objekata sa otprilike 3.500 zaposlenih radnika.

Kao što je već ranije spomenuto, vlasnici nargila barova zapošljavaju preko 3.500 zaposelnika na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, te su svjesni važnosti da se svi objekti pridržavaju naredbi, mjera i sugestija datih od strane svih nadležnih organa, koji svojim znanjem, iskustvom i uputama daju ogroman doprinos u zaštiti i očuvanju zdravlja velikog broja građana, te sprječavanju širenja zaraze virusom Korona.

Udruženje "Nargila", je svjesno da mora pomoći nadležnim institucijama aktivnim učešćem u prevenciji od zaraze Korona virusom, što će i učiniti u punom kapacitetu, ali ovom prilikom molimo nadležne institucije da iste naredbe, mjere i sugestije važe za sve ugostiteljske objekte na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir situaciju sa virusom Korona i posljedičnom vezom sa ugostiteljskim objektima svi vlasnici nargila barova su odmah preuzeli sve potrebne mjere, a koje se odnose na dezinfekciju prostorija, ruku i na korištenje jednokratnih crijeva do stavljanja pod kontrolu virusa Korona. Svjesni smo da pojedini objekti na poštuju naredbe, mjere i sugestije nadležnih organa, te sa ovim dopisom se ograđujemo od istih i predlažemo nadležnim institucijama da iskoriste svoja zakonska ovlaštenja u takvim slučajevima.

Udruženje "Nargila" želi da aktivno pomaže nadležnim institucijama u borbi protiv širenja Korona virusa i na taj način, ovom prilikom predlaže slijedeće:

  • Korištenje jednokratnih crijeva za konzumente nargile - što znači da svaki konzument koji zatraži nargilu mora dobiti novo upakovano crijevo (predlažemo da ovakvo korištenje jednokratnih crijeva ostane na snazi i nakon kraja pandemija Korona virusa),
  • Predlažemo da nadležne institucije pojačaju kontrolu korištenja nargile (vodene lule) od strane maloljetnih lica,

  • Da svi objekti u toku naredna tri mjeseca kada će bašte prestati sa radom, moraju u objekte instalirati ventilacione sisteme i klima uređaje te i na taj način dodatno osigurati cirkulaciju vazduha.

Također bi ovom prilikom skrenuli pažnju na slijedeće činjenice:

  • Veliki broj ljudi zaposlen u našim objektima u prosjeku hrani i izdržava 3 člana porodice
  • Nargila je osnovni proizvod koji prodajemo/uslužujemo, te osnovni razlog zbog kojeg gosti i klijenti dolaze u naše objekte
  • Ostali ugostiteljski objekti imaju pravo na rad i prodaju alkoholnih pića, usluživanje kolača, hrane itd., realno ne vidimo niti jedan ozbiljan argument i razlog da se samo našim objektima zabrani prodaja nargile – vodene lule, posebno imajući u vidu da se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nije usvojio Zakon o ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je u Nacrtu predviđao zabranu pripremanja, usluživanja i konzumiranja nargile - vodene lule. Ako za primjer uzmemo područje Europe, nargila kao proizvod nigdje nije zabranjena za konzumaciju u zatvorenim prostorima, ni u susjednim zemljama poput Hrvatske i Srbije, čak ni u RS-u.

Obzirom da je broj zaraženih u konstantnom opadanju i činjenicom da u našim objektima nije evidentirana niti jedna zaražena osoba od početka pandemije, mi ne vidimo niti jedan pravni ili logični razlog da nam se zabrani prodaja i usluživanje vodene lule.

Udruženje u narednim danima očekuje sastanak sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem i gospodinom Goranom Čerkezom.