BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH susreli sa Janezom Jnašom

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić i Željko Komšić razgovarali su sa premijerom Republike Slovenije Janezom Janšom.

Janez Janša je prvi premijer koji je posjetio Bosnu i Hercegovinu nakon imenovanja Vijeća ministara BiH. Posjeta je važna i zbog činjenice da od 1997. godine, u zvaničnoj našoj zemlji nije boravio ni jedan predsjednik Vlade Republike Slovenije.

Premijera Republike Slovenije u posjeti Bosni i Hercegovini prati velika privredna delegacija sastavljena od blizu 80 privrednika koji će održati Poslovni forum sa privrednicima BiH i glavni cilj posjete je ojačati privrednu saradnju u smislu što snažnijeg prisustva privrednih i trgovinskih ulaganja i učešća na bosanskohercegovačkom tržištu.

Premijer Slovenije je izrazio snažan interes za daljim razvojem tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa naših zemalja, a potencirao produbljenje i jačanje ekonomskih i trgovinskih partnerskih odnosa. Također je izražena spremnost za što skorije rješavanje otvorenih pitanja i potpisivanje sporazuma koji osnažuju bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Razgovaralo se o daljim planovima u Bosni i Hercegovini vezanim za ispunjavanje uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i NATO i izražena podrška Slovenije u ovim procesima.