BiH
0

Članovi predsjedništva BiH s delegacijom Parlamenta Irana

FENA
Članovi Predsjedništva BiH primili su danas delegaciju Parlamenta Islamske Republike Iran, predvođenu predsjednikom Parlamenta Gholamom Ali Haddadom Adelom.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić iznio je zainteresiranost Predsjedništva BiH za unapređenjem bilateralnih odnosa, o čemu je bilo razgovora i prilikom bilateralnog susreta predsjedavajućeg Komšića i predsjednika Irana Mahmouda Ahmadinejada tokom nedavno održanog 62. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, posebno je izražena potreba unapređenja bilateralnih odnosa na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu.

Rečeno je da je posjeta parlamentarne delegacije Irana izraz iskrenog prijateljstva i prisnosti dviju zemalja i da postoji kulturna veza s narodom BiH, što je dobra podloga za razvijanje odnosa i saradnju u svim oblastima.

Dobra saradnja parlamenata dviju zemalja je preduvjet i važan segment u razvijanju vanjskih politika BiH i Irana, a potencijali dviju zemalja mogli bi se dobro iskoristiti i služiti u razvijanju ekonomske saradnje, naglašeno je na sastanku.

Predsjednik Parlamenta Irana rekao je da mu je čast biti prvim predsjednikom iranskog parlamenta u posjeti BiH. Ponovio je podršku BiH i na njenom ispunjavanju uvjeta za prijem u EU te naglasio da je prirodno očekivati da BiH, koja se nalazi u Evropi, bude priključena EU.

Također, rekao je da je region Balkana najbliži put od Evrope ka islamskom svijetu i to je dodatni razlog za razvoj dobrih bilateralnih odnosa BiH i Irana.

Razgovaralo se i o putu BiH ka evropskim integracijama te je predsjedavajući Komšić kazao da je strateško opredjeljenje BiH članstvo u EU, a što ovisi od provedenih reformi na kojima se trenutno radi.