O stanju u FBiH
50

Članovi Doma lordova s čelnicima FBiH: Preustrojiti BiH po mjeri svih njenih naroda i građana

FENA
Izaslanstvo Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, predvođeno lordom Howellom od Guidlforda, bivšim državnim sekretarom za promet i energiju se u okviru dvodnevne posjete BiH sastalo s čelnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, predsjedavajućom Doma naroda Lidijom Bradara, predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinom Mušićem i predsjednikom Vlade FBiH Fadilom Novalićem.

Uz lorda Howella, u izaslanstvu Doma lordova, uz ostale, bili su i baronesa Hilton, lord Purvis i lord Wood, a na sastanku s čelnicima Federacije BiH bio je i ambasador Velike Britanije u BiH Edward Fergunson.

Čelnici Federacije BiH informirali su izaslanstvo Doma lordova Britanskog parlamenta o stanju u Federaciji BiH, s posebnim naglaskom na provedbu Reformske agende koja je proizašla iz Njemačko-britanske inicijative, dokumenta koji je ocijenjen jednim od najznačajnijih za pokretanje pozitivnih promjena u BiH i Federaciji BiH, kao njezinom sastavnom dijelu.

Uporedo sa socio-ekonomskim reformama, stvaranju sigurnijeg okruženja i borbi protiv korupcije, istaknuto je kako je važno tražiti put preustroja BiH po mjeri svih njezinih naroda i građana.

Cilj posjete izaslanstva Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Britanskog parlamenta Bosni i Hercegovine je informirati se o stanju u BiH te na temelju dobijenih informacija analizirati izazove s kojima se suočava zapadni Balkan.

Na temelju ovakvih analiza definirat će se odnos britanske politike prema zemljama zapadnog Balkana nakon Brexita.

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na državnoj, kao i razini entiteta Republike Srpske, članovi Međureligijskog vijeća BiH kao i predstavnici civilnog društva, sigurnosnih službi te međunarodne zajednice u BiH također će informirati članove izaslanstva Odbora o stanju u BiH, saopćeno je iz Doma naroda PFBiH.