BiH
39

Civilna zaštita: Situacija sa poplavama na Ilidži je kritična

Piše: N. J.
Doglodi, Ilidža (Foto: Nejra Rovčanin)
Doglodi, Ilidža (Foto: Nejra Rovčanin)
Nakon kiše koja danima pada u našoj zemlji danas je eskalirala situacija sa poplavama, a najteže je u Kantonu Sarajevo, odnosno općini Ilidža.

Načelnica Štaba Civilne zaštite općine Ilidža Mira Boras u razgovoru za Klix.ba je istakla da je situacija u ovoj sarajevskoj općini kritična.

"Sve je pod vodom, ekipe su na terenu i radimo sve što je u našoj moći da se izborimo sa ovom situacijom", kazala je Boras za naš portal.

Dodaje kako je najteža situacija u naseljima Stup, Blažuj, Rakovica, Otes i Osjek, dok su dvije osobe evakuisane na području Vlakova.

Otes (Foto: Berina Bajrić)
Otes (Foto: Berina Bajrić)
"Na terenu su nam svi ljudi koje imamo na raspolaganju, uključujući i spasioce. Pod vodom je dosta objekata, a budući da padavine ne prestaju možemo očekivati usložnjavanje situacije", zaključila je naša sagovornica.

Iz Općine Ilidža saopćili su da su trenutno najugroženija područja MZ Blažuj na potezu od magistralne ceste Sarajevo-Mostar, prema gradskom groblju Vlakovo gdje je došlo do plavljenja većeg broja privatnih kuća i industrijskih pogona. Također, u MZ Rakovica je usljed izlijevanja Rakovičkog potoka došlo do plavljenja kuća i industrijskih pogona na potezu od pilane "Hulio" do ulaza u Rakovicu dok su u Gladnom polju najviše ugrožene ulica Stara pruga i ulica Plantaže.

"Nivoi vodotoka Željeznice, Bosne, Dobrinje, Kasindolskog potoka su u stalnom porastu i na samoj granici izlijevanja. U MZ Otes najteža je situacija u ulici Senada Fazlića gdje je poplavljeno 40 kuća, zatim ulice Mlinište i Čitlučka gdje poplavljeno 20 kuća. U ulici Trg Oteškog bataljona izvire voda iz šahtova. U MZ Osjek najteža je situacija u ulici Karamušići gdje je poplavljeno 20 kuća te u ulici Rate Dugonjića sedam kuća. Bosna se izlila i u ulici Bratunačka i Hendekuša gdje je poplavljeno 15 kuća. U naselju Stup došlo je do izlijevanja rijeke Dobrinje, te je poplavljeno više stambenih objekata. Poplavljen je put kod Poljoprivrednog dobra između Osjeka i Dogloda", navode iz Općine Ilidža.

Doglodi, Ilidža (Foto: Naida Bašić)
Doglodi, Ilidža (Foto: Naida Bašić)

Dodaju kako je angažovana Služba zaštite i spašavanja koja je organizovana u firmi "Bosman" sa mehanizacijom, te Služba zaštite i spašavanja koja je organizovana u VD "Kenan Slinić". Oni rade na pravljenju nasipa i pročepljavanju prolaza ispod mostova.

"Pročepljen je prolaz ispod mosta na Stupu kod Energoinvesta, a vreće sa pijeskom su dostavljene na više lokacija i podijeljene građanima koji se sami organizuju", saopćili su iz Općine Ilidža.