BiH
0

Čistijim rijekama i potocima do boljeg ribljeg fonda

FENA
Miljacka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miljacka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prema studiji koju je uradio Prirodno-matematički fakultet (PMF) stanje osnovnog ribljeg fonda u rijeci Miljacki je vrlo oskudno dok je u Mošćanici nešto malo bolje, ali isto tako s obzirom na kvalitet vode nedovoljno. Prirodnim priraštajem svake godine taj fond se povećava za neznatan broj jedinki ribe, izjavio je u razgovoru za Agenciju Fena Mugdim Pešto, sekretar Udruženja sportskih ribolovaca Sarajevo - 1906.

Zbog vanrednog i redovnog godišnjeg poribljavanja ovih tokova procjenjuje se da se ribolovni fond u ovim rijekama i pored redovnog godišnjeg izlova trebao povećati za oko 20 posto.

"To je samo procjena, a stvarno stanje je da je brojnost ribe u tim rijekama smanjeno a razlog tome je taj što je vodostaj na Mošćanici drastično smanjen u ljetnom periodu a vjerovatno je glavni razlog tome povećano crpljenje vode za potrebe vodovoda kao i krivolov koji je i pored dobro organizovane društvene kontrole kao i pomoći policijske uprave Stari Grad prisutan na dijelu Mošćanice i Miljacke koja je najatraktivnija za obavljanje sportskog ribolova a to je dio od brane Bembaša do granice s entitetom RS", kazao je Pešto.

Oko 70 posto ribolovnog područja Udruženja nije pogodno za obavljanje sportskog ribolova zbog velike zagađenosti rijeka Miljacke, Nahorevskog potoka i Dobrinje što obavezuje na veću saradnju s ministarstvima poljoprivrede, privrede, okoliša, Upravom za inspekcijske poslove, te općinama kantona kao i svima koji mogu doprinijeti da se poveća postotak čistih voda na ribolovnom području.

Da bi poboljšali stanje ribljeg fonda, prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu FBiH, Udruženje sportskih ribolovaca Sarajevo-1906 je proglasilo Mošćanicu od rezervoara u Faletićima do utoke u Miljacku prirodnim ribljim plodištem i na tom dijelu zabranilo obavljanje sportskog ribolova.

Također, kazao je Pešto da bi se obogatio riblji fond u Miljacki i to u onom dijelu koji je relativno manje zagađen od ostatka Miljacke a to je dio od brane Bembaša do granice entiteta pored redovnog poribljavanja koje je obavljeno u decembru 2012. godine u saradnji sa SRD Miljacka i Općinom Stari Grad u ovoj godini su bila dva vanredna poribljavanja odraslom pastrmkom.

"Jedan od problema koji negativno utječe na smanjenje stanja ribljeg fonda jest naglo spuštanje brane na Bembaši kojom se čisti donji dio Miljacke kojom prilikom s vodom odlazi i dobar dio ribe koju poribimo ali isto tako i podizanjem brane protok rijeke Miljacke se smanjuje ispod biološkog minimuma te jedan dio ribe ostaje na suhom i naravno ugine", ističe Pešto.

Udruženje ribolovaca Sarajevo-1906 upravlja područjem koje obuhvata: rijeku Miljacku od granice entiteta do ušća u rijeku Bosnu u Bojniku; Mošćanicu od Gazina Hana do ušća u rijeku Miljacku; Nahorevski potok od izvora do ušća u Miljacku i rijeku Bosnu od ušća Zujevine do mosta u Reljevu.