BiH
0

CIK: Pojedine izjave i medijski napisi u funkciji pritiska na članove CIK-a

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH ocijenila je danas pojedine izjave i medijske napise o njenom radu pritiskom na članove ove državne institucije, te pokušajem uticaja na njenu nepristrasnost i nezavisnost.

U saopćenju CIK-a se ovakve izjave odbaciju kao neutemeljene, a što se posebno odnosi na izjave pojedinih bh. političara i lokalnih zvaničnika objavljivane u medijima proteklih dana da su odluke CIK-a skandalozne i politički motivirane.

Također, to se posebno odnosi na provedeni postupak opoziva načelnika u Opštini Bosansko Grahovo i izricanje sankcija SDP-u i SDA-u, te izjave "da se članovi CIK-a kod izricanja kazni nisu držali pravih argumenata nego partijsko-političkih smjernica".

CIK BiH ističe da je shodno Izbornom zakonu BiH i Poslovniku rad ove komisije transparentan i podložan sudu javnosti, a njene odluke rezultat ekspertiza i zasnovane isključivo na zakonu.

Sjednice Komisije, kako se ističe, otvorene su za javnost, te je nepotrebno da bilo ko svoje medijske istupe temelji na insinuacijama, nagađanjima i političkim kvalifikacijama o načinu rada i donošenju odluka CIK-a.

-Za svaku odluku CIK-a BiH može se zatražiti sudska zaštita, a neutemeljene kritike i političke ocjene o Komisiji, koje su u funkciji pritiska na ovu državnu instituciju i njenu nezavisnost, neće utjecati na profesionalan i na zakonu zasnovan rad, navodi se u saopćenju CIK-a.