Transparency International BiH
0

CIK legalizovao sukob interesa, TIBiH podnosi novu tužbu

FENA
Transparency International BiH (TI) ponovo je Sudu BiH podnio tužbu protiv Centralne izborne komisije (CIK) koja se, i pored presude Suda BiH, kojom je naloženo CIK-u da utvrdi postojanje sukoba interesa u slučaju premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića, proglasila nenadležnom i donijela zaključak kojim je obustavljen postupak", saopćio je TIBiH.

U saopćenju za javnost navodi se da se TIBiH obratio Sudu BiH sa zahtjevom da "donese odluku o postojanju sukoba interesa u punoj nadležnosti, s obzirom na to da CIK odbija provođenje zakona i izvršenje sudske presude".

"Naime, nakon što se CIK oglušio na zahtjev TIBiH za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u slučaju Nedžada Brankovića, jer je potvrđeno da je premijer Branković u kapacitetu premijera Federacije BiH istovremeno i dioničar u Društvu za upravljanje fondom ABDS što predstavlja očigledan sukob interesa jer Brankovićev privatni interes u fondu može da utječe na njegovo obavljanje javnih funkcija, uslijedila je prvobitna tužba TIBiH da bi se CIK naveo da postupi po zakonu i donese odluku", navodi se.

Iz TIBiH navode da je Sud BiH uvažio spomenutu tužbu i naložio Centralnoj izbornoj komisiji BiH da u roku od 15 dana od presude postupi po zahtjevu TIBiH i utvrdi postojanje sukoba interesa.

Međutim, navodi se, CIK je obustavio postupak utvrđivanja sukoba interesa zbog nenadležnosti u ovom slučaju.

"Ovakvim ponašanjem CIK-a praktično je legalizovan sukob interesa u Federaciji BiH imajući u vidu opstrukcije pri donošenju federalnog zakona o sukobu interesa“, izjavio je izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin.

"TIBiH se stoga, zajedno s koalicijom nevladinih organizacija "Odgovornost“ ,obratio Parlamentarnoj skupštini BiH sa zahtjevom za utvrđivanje odgovornosti članova CIK-a koji u kontinuitetu opstruišu provođenje zakona i izvršenje sudskih presuda", navodi se u saopćenju TIBiH.