BiH
3

CIK BiH: Prvi izbori u opštini Stanari 1. februara 2015.

Anadolija
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici donijela je odluku da se prvi izbori za odbornike u Skupštini općine Stanari i načelnika Općine Stanari održe, u nedjelju, 1. februara 2015. godine.

Stanari su naseljeno mjesto i sjedište opštine Stanari, u bh. entitetu Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Mjesto se nalazi u slivu rijeke Ukrine na severu Bosne i Hercegovine. Do 1958. godine Stanari bili samostalna opština, a ponovo su to postali 2014. godine odlukom Narodne skupštine bh. entiteta RS, odvajanjem tog područja iz dosadašnjeg sastava Grada Doboja. 

Stanari su poznati po rudniku lignita i po termoelektrani koja je u izgradnji. Rudnik je i osnovni izvor prihoda mještana.

Kao samostalno mjesto bili su poznati po ustancima protiv tadašnjeg okupatora, čemu danas svjedoči spomen kosturnica u znak sećanja i poštovanja prema nekoliko stotina poginulih iz ovog kao i okolnih krajeva.

 Prema popisu iz 1991. godine Stanari su imali 1.299 stanovnika. 

Centralna izborna komisija BiH  na današnjoj sjednici, pored ostalog, donijela odluku je i o održavanju prijevremenih izbora za načelnike općina Istočni Drvar i Domaljevac-Šamac.

Centralna izborna komisija BiH danas je usvojila i Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za načelnike općina Istočni Drvar i Domaljevac-Šamac i prvih izbora za odbornike u Skupštini općine Stanari i načelnika Općine Stanari.

Prema usvojenom Uputstvu prijave za ovjeru političkih stranaka i neovisnih kandidata podnose se Centralnoj izbornoj komisiji BiH najkasnije u roku od šest dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u periodu od sutra, 3. do 8. decembra do 16 sati.