BiH
0

Chappel: Iz Karadžićeve kuće odneseni predmeti

NINA
Međunarodne snage u Bosni i Hercegovini - EUFOR i NATO - na Palama su danas izvele akciju u kojoj je pretresena kuća supruge Radovana Karadžića - Ljiljane Karadžić, potvrdio je glasnogovornik NATO snaga u Sarajevu Derek Chappell.

Cilj akcije je doći do određenih dokaza ili informacija o vezi s optuženim za ratne zločine Radovanom Karadžićem i osobama koje mu pružaju podršku, rekao je on.

Akcija je počela oko osam sati jutros kada je 50 vojnika NATO snaga okružilo kuću u kojoj u posljednje vrijeme živi supruga Radovana Karadžića Ljiljana, rekao je Chapell.

Chapell je precizirao da su povod za akciju pouzdana saznanja da ukućani pružaju podršku optuženima za ratne zločine. Na početku akcije vojnici su ušli u kuću i ukućani su surađivali.

''Prvo je obavljen razgovor s njima u kući, a potom su ukućani udaljeni iz kuće i prebačeni u kombi koji je bio parkiran ispred kuće. Poslije pretresa nekoliko stvari će biti prebačeno u bazu NATO-a u Butimiru kod Sarajeva na forenzičku analizu, a potom biti vraćene'', izjavio je glasnogovornik NATO snaga u Sarajevu .