BiH
76

Nikšić nije ponudio ostavku, građani se razišli, ali sutra nastavljaju protest

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Više stotina građana okupilo se danas na protestima u Sarajevu, tražeći, između ostalog, ostavku Vlade FBiH.

Ovo je peti dan zaredom kako se u centru Sarajeva organizuju demonstracije. Tačno u podne počelo je okupljanje građana ispred zgrade Predsjedništva BiH, a preko puta Predsjedništva okupilo više stotina ljudi koji su mirno stajali i izražavali svoje nezadovoljstvo držeći transparente i papire sa dijelovima teksta UN-ove Konvencije o ljudskim pravima.

Nakon cjelodnevnog protesta, demonstranti su se razišli oko 20:30 sati iako njihov osnovni zahtjev nije ispunjen, a to je smjena premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i Vlade FBiH.

Nakon što je u 19:00 sati istekao rok za podnošenje ostavke, oni su poručili da tu nije kraj i da će sutra ponovo biti na istom mjestu.

Predstavnik neformalne grupe građane rekao je našem novinaru na terenu da se protesti nastavljaju sutra, ali i svaki naredni dan sve dok Nikšić ne podnese ostavku.

"Narod je nezadovoljan. Okupit ćemo se sutra oko podne na istom mjestu sa istim zahtjevom. Sve dok Nikšić ne podnese ostavku, svakog dana ćemo se okupljati", rekao je on.

Demonstranti su satima držali u blokadi raskrsnicu kod Higijenskog zavoda, te raskrsnicu na Skenderiji. Saobraćaj je sve vrijeme bio obustavljen, a većih incidenata nije bilo.

Među okupljenima danas su se mogli vidjeti studenti, srednjoškolci, majke s invalidnom djecom, penzioneri, nekoliko bivših radnika Hidrogradnje i brojni drugi građani. Kao i prethodnih dana, okupili su se ispred Predsjedništva BiH, a oko 13:40 sati krenuli prema zgradi Vlade FBiH, gdje je potom blokiran saobraćaj u Alipašinoj ulici.

Demonstranti su pred ovom institucijom uzvikivali: "Hoćemo imena milijardera", "Inzko, ili radi ili idi kući", "Pljačkali ste 20 godina. Dosta je!"...

Rekli da će građani formirati Komitet za krizne situacije i od svih prijelaznih vlada zahtijevati da ga prihvate i uključe u svoj rad kako ne bi bilo malverzacija. Oko 14:30 sati su krenuli prema Skenderiji, gdje su blokirali saobraćaj, a jedna grupa se uputila preko mosta, kako bi i tamo blokirali saobraćaj.

Predstavnici demonstranata koji su bili na pregovorima s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrima u Vladi Federacije BiH završeni su i kako je u izjavi za medije kazala predstavnica neformalne grupe građana Amra Dulić jedan od zaključaka je da treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da bi se mogli organizovati prijevremeni izbori.

Prema ovim zaključcima ujutro će biti poslan prijedlog za izmjene Izbornog zakona po hitnom postupku, a radi organiziranja prijevremenih izbora.

Također je zaključeno da treba sačiniti spisak preduzeća za koja se sumnja da su nelegalno privatizirana te u vezi s tim pokrenuti inicijativu prema pravosudnim organima.

Federalni premijer je rekao je da bi "bilo neodgovorno da on da ostavku i da ne može neko sa ulice da dođe i preuzme vlast". On je naglasio da to mora biti urađeno u institucijama sistema, te da treba što prije izmijeniti izborni zakon kako bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora.

Nikšić je najavio da će prijedlog izmjena izbornog zakona biti ujutro upućen u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH. Ukoliko izmjene izbornog zakona ne bude moguće usvojiti u kratkom roku, Nikšić je mišljenja da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko trebalo da nametne te izmjene. On je dodao da Vlada FBiH već radi na rješavanju brojnih problema kojima bi bili riješeni zahtjevi demonstranata, ali da za mnoge stvari koje demonstranti traže, Vlada nije ni nadležna ni odgovorna.

Predsjednik FBiH Živko Budimir, nakon sastanka sa predstavnicima demonstranata u zgradi Vlade FBiH, kazao je kako će se pregovori s demonstrantima nastaviti kako bi se dogovorilo "ono što narod traži".

"Spremni smo otići s vlasti, ali i da se utvrde načini kako će se izabrati nova vlast", rekao je Budimir.

U toku blokade saobraćaja u Alipašinoj ulici vozač jednog motornog vozila pokušao se probiti kroz masu, te nanio povrede učesniku protesta. Demonstranti sa mjesta događaja kažu da je ovaj automobil vozio Dževad Topić Topa. Povrijeđenog mladića odvezla je ekipa Hitne pomoći.