Kristalizira se ishod
72

Četvorka na korak do osiguravanja izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva

Klix.ba
Bogić Bogićević kandidat Četvorke za gradonačelnika Sarajeva (Foto: E. H./Klix.ba)
Bogić Bogićević kandidat Četvorke za gradonačelnika Sarajeva (Foto: E. H./Klix.ba)
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo je danas izabralo gradske vijećnike, nakon čega je vrlo izgledno da će Bogić Bogićević, kandidat Četvorke, biti izabran za gradonačelnika Sarajeva.

Iznenađujuće je da na sjednicu nije došla vijećnica Stranke demokratske akcije (SDA) Edina Gabela. Inače, ova stranka ima tijesnu vijećničku većinu u ovoj lokalnoj zajednici.

Za gradske vijećnike iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Alem Logo iz Naroda i pravde (NiP), Bajro Biber iz Bosanske stranke (BOSS), Adi Škaljić iz Naše stranke (NS) i samostalna zastupnica Enisa Spahić, koja je u Općinsko vijeće izabrana kao kandidatkinja NS-a.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su Toni Vukadin iz NiP-a i Drago Jurić iz Unije socijaldemokrata (USD).

Preostaje još da se izabere vijećnik iz reda srpskog naroda, a to će biti neko iz NS-a.

Podsjećamo, ranije je u Općini Centar izabrano šest gradskih vijećnika iz Četvorke i jedan iz SDA. U Starom Gradu izabrana su četiri vijećnika Četvorke i dva SDA. U ovoj lokalnoj zajednici preostaje izbor gradskog vijećnika iz reda hrvatskog naroda, a Centralna izborna komisija (CIK) će odlučivati između Vedrana Dodika iz Saveza za Stari Grad (SZG) i Nermina Džine iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Trenutno Četvorka ima 14 gradskih vijećnika, SDA tri, BOSS i USD po jednog. Spahić će biti samostalna vijećnica, a preostaje odluka o tome da li će SZG ili SBB imati ijednog vijećnika.

Također, za očekivati je da će i u Općini Novo Sarajevo biti izabrani gradski vijećnici, gdje također Četvorka ima većinu. Podsjećamo, za izbor gradonačelnika potrebna je većina od 15 vijećnika.