BiH
48

Čestit Božić svim vjernicima koji danas slave

Klix.ba
Dan Isusovog rođenja - Božić obilježava se danas u našoj zemlji i širom svijeta. To je jedan od najznačajnijih blagdana u katoličkom, odnosno kršćanskom svijetu. Božić se počeo obilježavati u Rimu u četvrtom stoljeću i to 25. decembra, mada se pouzdano ne zna datum Isusovog rođenja.

Na taj dan su Rimljani slavili Sol Invictus, odnosno rođendan Nepobjedivog Sunca, te se pretpostavlja da je proslava Božića na taj dan nastavak tradicije blagdana.

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija, bezgrešnim začećem u Betlehemu. Isus se rodio u staji, gdje su ga posjetila tri sveta kralja, odnosno mudraca i donijela darove - zlato, tamjan i smirnu.

Božić je blagdan kada je porodica na okupu, kada se slave život, Bog i ljubav. Ovo je blagdan kojem se posebno raduju najmlađi, jer obično tada dobiju poklone i uživaju u porodičnim okupljanjima.

Na Božić se služe tri božićne mise, prva je noć uoči Božića, ponoćka, potom zornica koja slavi dolazak Krista, a na sam dan Božića se slavi glavna pučka misa.

Kao i tokom drugih blagdana, u porodicama gdje se slavi Božić spremaju se tradicionalna slatka i slana jela te se obilaze porodica i prijatelji i dočekuju gosti.

Svim našim čitateljima koji slave ovaj veliki Blagdan, redakcija portala Klix.ba želi čestit Božić. Neka vam ovaj dan donese mir, sreću i ljubav.