BiH
29

"Češljaju" li federalni inspektori privrednike u Krajini zbog rezultata lokalnih izbora

Piše: Er. M. - M.Ć.
Inspekcija u USK (Foto: Twitter)
Inspekcija u USK (Foto: Twitter)
Federalna uprava za inspekcijske poslove ogradila se od prozivki da vrši inspekcijski nadzor samo u Unsko-sanskom kantonu i to nakon što su privrednici iz tog kantona tražili od Vlade USK da provjeri da li inspektori posjećuju samo ovaj kanton.

Samo dan nakon izbora, u Krajini su osvanuli federalni inspektori. Pojedini Krajišnici akciju poreznih inspektora vide i kao osvetu za ishod lokalnih izbora.

Kako prenose Unsko-sanske novosti, posljednjih godina Unsko-sanski kanton učestalo posjećuju inspektori Federalne inspekcije, a tako je i posljednjih dana, što tamošnjim privrednicima otežava posao.

Privrednici ističu da jesu za kontrolu i zakonitost, ali ne toliko često. Stoga su se obratili i premijeru kantona Huseinu Rošiću, kako bi provjerili imaju li samo privrednici u USK posjete federalnih inspektora.

"Oni su me upozorili da se to ponavlja - svakih mjesec i po ili dva su te inspekcije na našem terenu, a prema njihovim informacijama to nije slučaj s drugim kantonima. Ja ću to provjeriti i tražiti da budemo u istoj ravni, jer Federalna uprava inspekcije je nadležna za cijelu Federaciju BiH, a ne samo Unsko-sanski kanton", kazao je Rošić.

Novoizabrani gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je za Klix.ba kako ne smatra da namjere Federalne uprave za inspekcijske poslove nisu čiste.

"Mislim da se tu ne radi o nekoj osveti zbog neuspjeha u Unsko-sanskom kantonu, ali u svakom slučaju podržavam izjavu premijera Rošića koji je kazao da sve navode u vezi s povećanim brojem inspekcija na našem kantonu treba ispitati i utvrditi zbog čega je to tako", kazao je Fazlić.

Na drugoj strani, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) rekli su nam da tokom cijele godine vrše pojačane inspekcijske aktivnosti na područuju svih 10 kantona u FBiH.

"Momentalno je u toku treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola iz svih oblasti inspekcijskog nadzora, a shodno zaključcima Vlade FBiH, akcenat inspekcijskih aktivnosti stavljen je na kontrolu rada nacrno i suzbijanja sive ekonomije", rekli su iz FUZIP-a.

Dodaju da se inspekcijske aktivnosti provode u saradnji sa kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, odnosno, putem mješovitih inspekcijskih timova.

"Naglašavamo da su svi kantoni, odnosno sve općine u Federaciji BiH ravnomjerno zastupljene prilikom vršenja inspekcijskih kontrola, a prema utvrđenom Programu pojačanih inspekcijskih nadzora za period oktobar - decembar 2016. godine", ističu su iz FUZIP-a.

Kako kažu, od 3. do 6. oktobra 2016. godine izvršeno je 365 nadzora, izrečeno 148 prekršajnih naloga u iznosu od 228.351,00 KM. Naložena je naplata naknada za vode, šume, ceste i zrak u iznosu od 105.979,50 KM te izrečeno 17 mjera zabrane, kontrolisano je 249 radnika, od čega je 21 zatečeno u radu nacrno, a zahvaljujući vršenju kontrola, 5 je novoprijavljenih radnika, kod 82 subjekta je konstatovano da posjeduju fiskalni uređaj, a kod 14 subjekata je utvrđeno da ne izdaju fiskalni račun.

“Ovim putem naglašavamo da je djelokrug i misija Federalne uprave za inspekcijske poslove provođenje zakona na području cijele Federacije BiH, te još jednom pozivamo sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera", ističu oni.

Lokalni mediji već danima pišu da su inspekcije u USK stigle tik poslije izbora te da već dan poslije izbora Federalna inspekcija češlja skoro sve redom.