BiH
0

Češka Republika nastavlja finansirati ICMP

Klix.ba
Ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini, Tomas Szunyog, danas je objavio da će Češka Republika nastaviti pružati podršku radu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) do juna 2014.

Ambasador Tomas Szunyog je to izjavio tokom zaključivanja sporazuma o donaciji koji je danas u sjedištu ICMP-a potpisao sa generalnom direktoricom, Kathryne Bomberger. Donacija od 12.700 EUR bit će upotrijebljena za rad ICMP-ovog programa na Zapadnom Balkanu. Od 2008. godine Češka Republika je ICMP-u donirala 110.000 EUR.

"ICMP je jedina specijalizirana međunarodna organizacija koja se bavi pitanjem nestalih u svim njegovim aspektima kroz upotrebu naučnih i pravnih mehanizama. U kontekstu Zapadnog Balkana je pomogao zemljama da pronađu preko 70 posto od 40.000 nestalih u oružanim sukobima 1990-ih godina“, rekao je Szunyog i dodao: "Vjerujemo da je pomoć ovim zemljama u rješavanju pitanja nestalih, nakon neprijateljstava, ključna za budući mir i stabilnost u regionu“.

"Želim se zahvaliti Češkoj Republici i lično ambasadoru Szunyogu na neprocjenjivoj podršci koju pružaju ICMP-u, kako direktno tako i kroz doprinose Evropske unije. Podrška Češke je značajno doprinijela našoj spremnosti da pružimo pomoć vladama u regionu na lociranju i identificiranju velikog broja nestalih osoba“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

ICMP pomaže vladama u traženju osoba nestalih usljed ratova, kršenja ljudskih prava, katastrofa, trgovine ljudima, organiziranog nasilja i drugih uzroka. ICMP ima programe u Evropi, na Bliskom istoku, Africi, Latinskoj Americi a pomaže i zemljama Jugoistočne Azije i Sjeverne Amerike.

ICMP se finansira preko dobrovoljnih grantova, donacija i priloga vlada-donatora važno za budući mir i stabilnost, rekao je češki ambasador Szunyog