Zakon o PIO
288

Čengić: Zbog politike HDZ-a i SDA borci se ne mogu penzionisati prije 62. godine

Dž. L.
Irfan Čengić (Foto: H. M./Klix.ba)
Irfan Čengić (Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić izrazio je duboko razočaranje jer su njegove kolege na današnjoj sjednici većinom glasova odbile razmatrati i otkloniti nepravdu prema borcima u našoj zemlji.
Čengić se oglasio putem društvenih mreža kazavši da zbog zastupnika SDA i HDZ borci ne mogu upisati svoj borački staž i dobiti ono što zaslužuju, odnosno penzionisati se prije 62. godine.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO će se razmatrati u formi nacrta, što Čengić smatra dodatnim odugovlačenjem.

"Ko će vratiti dvije izgubljene godine našim borcima? Kada se usvajao zakon o PIO 2018. godine, mi smo upozoravali da je taj zakon nepravedan i neustavan te smo imali desetine amandmana od kojih je jedan bio i ukidanje ove nepravde za borce. Od Vlade FBiH kontinuirano tražim da dostavi izmjene zakona o PIO i otkloni nepravdu prema borcima. Vlada već godinu dana gotov zakon drži u ladicama i ne dostavlja ga u Parlament. Da nije kolegice Azre Bećirspahić-Hadžić (SBB) ni danas ne bismo imali zakon pred Parlamentom", ističe Čengić.


Zastupnik SDP-a se zahvalio kolegici Bećirspahić-Hadžić koja je predložila izmjene te , kako kaže, na neki način ispravila raniju grešku SBB-a.

"Tada nije bilo dovoljno sluha kod zastupnika. Vidim da i danas nema sluha da se ispravi ova nepravda. Zaista mi nije jasno zašto se to radi, pogotovo sada kada je prebačen penzioni fond na Budžet Federacije BiH. Jasno je da ima dovoljno sredstava da se isplaćuju penzije i ljudima koji su možda bili u najboljim godinama za vrijeme rata i u najboljim godinama stali u odbranu BiH. Danas oni nemaju pravo da iskoriste ono isto pravo koje su imale njihove kolege koje su dijelile rov s njima. Od dvojice ljudi koji su bili u istom rovu četiri godine, jedan je upisao ratni staž, a drugi ne može. Razočaran sam i mislim da će se jako teško otkloniti ova nepravda", poručio je Čengić u live videu na Facebooku.