BiH
166

Čega se pametan stidi, time se HDZ ponosi: Išli smo na doček Darija Kordića

Klix.ba
Kordićevi fanovi: Marina Pendeš, Lidija Bradara, Marinko Čavara, Borjana Krišto i Dragan Čović
Kordićevi fanovi: Marina Pendeš, Lidija Bradara, Marinko Čavara, Borjana Krišto i Dragan Čović
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH danas se oglasila i zvaničnim saopćenjem za javnost u kojem navode kako je njihovo izaslanstvo, predvođeno predsjednikom te stranke Draganom Čovićem, prisustvovalo dočeku ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači, mjestu gdje je Kordić rođen.

Tako su visokopozicionirani članovi, ne samo u HDZ-u, nego i u državi, otišli biti viđeni, podržati ratnog zločinca i ušićariti koji glas za naredne, oktobarske izbore.

U saopćenju se navodi kako je izaslanstvo stranke, predvođeno Čovićem boravilo na dočeku Kordića, bivšeg predsjednika HDZ-a. Navodi se da su u stranačkom izaslanstvu, uz ostale, bili i Marinko Čavara i Borjana Krišto, potpredsjednici HDZ-a BiH, Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjednica Kantonalnog odbora HDZ BiH Srednja Bosna kao i brojni drugi stranački dužnosnici iz svih krajeva BiH.

"Izaslanstvo HDZ BiH prvo se susrelo s Kordićem u župnom uredu u Busovači, potom su prisustvovali zajedničkoj misi te nakon mimohoda ulicama Busovače bili na skupu dostojanstva na nogomotnom stadionu u Busovači", stoji u saopćenju.

Dario Kordić rodnu Busovaču posjetio je nakon skoro 17 godina, otkako se 6. oktobra 1997. godine dobrovoljno predao Haaškom sudu. Osuđen je na 25 godina zatvora zbog zločina u srednjoj Bosni, podsjećaju u HDZ-u.

"Hrvati BiH presudu Kordiću smatraju političkom i nepravednom. Darija Kordića dočekali su kao heroja koji u 17 godina nije pokleknuo niti je pristao svojim iskazom teretiti hrvatski i vojni i politički vrh na čelu s bivšim predsjednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom. Sam Kordić okupljenima na njegovu dočeku potvrdio je da se iz zatvora vraća kao novi čovjek, čovjek osnažen vjerom", navode u HDZ-u.

U saopćenju se dalje citira Kordićeva izjava pred okupljenima:

"Sve vas okupljene u Busovači blagoslovljam. Blagoslovljam i one koji su me nepravedno optužili. Zahvaljujem im jer sam zbog njih postao novim i boljim čovjekom. Svaka minuta moga uzništva je blagoslovljena“, poručio je Kordić kličući "Herceg-Bosna" na što su mu okupljeni odgovorili istom mjerom, kličući "Herceg-Bosni".

Nisu izostali ni politički govori i poziv hrvatskom narodu na glasanje, zbog čega je delegacija HDZ-a prvenstveno i došla, što se i iz samog saopćenja vidi.

"Nakon veličanstvenog dočeka izjavio je kako ni najmanje ne sumnja da će hrvatski politički predstavnici na izborima u oktobru imati samo jednu, zajedničku hrvatsku listu", navode u HDZ-u.

Putujući Kordićev cirkus će nakon boravka u rodnoj Busovači i Lašvanskoj dolini stići, najavljeno je, i do Međugorja, gdje će se "pokloniti Kraljici mira".