BiH
0

CCI: Vlast BPK-a u 2007. radila s djelimičnom odgovornošću

Sarajevo-x.com
Izvršna i zakonodavna vlast Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u prošloj godini radila je s tek djelimičnom odgovornošću.

Skupština nije donijela program rada, a Vladin program, iako usvojen u prilično kratkom roku, prilično je nekonzistentan i bez preciznih rokova tako da se ne može reći jesu li radili efikasno ili manje efikasno, ocjena je koju su na današnjoj pres-konferenciji u Goraždu dali predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI)

Kako je istakao konsultant za monitoring CCI-a Muris Bulić, rad Skupštine BPK-a u 2007 godini bio je nekontinuiran i s niskom dinamikom jer u čak pet mjeseci Skupština nije održala nijednu sjednicu. Na devet sjednica razmatrala je 48 tačaka pri čemu je usvojila samo sedam zakona.

''U Skupštini Kantona nijedan poslanik nije inicirao ni predložio neko zakonsko rješenje, svaki drugi poslanik je djelovao amandmanski, a najčešće je to bio Dževad Terović (poslanik BPS-Sefer Halilović) s 12 amandmana. Od 14 poslanika svoj rad je profesionaliziralo njih pet u Domu naroda i devet u Skupštini, zato je začuđujući odnos i neinicijativnost Kolegija. U Skupštini ima 11 poslanika koji nikada nisu postavili pitanje ili dali inicijativu'', kazao je Bulić dodajući da bi, uzmu li se u obzir svi problemi ovog kantona, i za Vladu i za Skupštinu i parlamentarce bilo dobro da ulože mnogo više napora i kvalitetnije programiraju svoj rad.

Prema podacima Centara civilnih inicijativa,Vlada BPK-a je u deset mjeseci aktivnog rada održala 43 sjednice raspravljajući o 389 tačaka dnevnog reda. Pripremila je sedam zakona od kojih čak četiri nisu bila predviđena programom rada Vlade, a za većinu je dat prijedlog da se rasprave vode po skraćenom ili hitnom postupku bez vođenja javnih rasprava.

Iako je putem monitoringa konstatovano da nijedno ministarstvo nije u potpunosti ispunilo planove rada, Centri civilnih inicijativa pozitivno ocjenjuju rad ministarstva finansija s ministrom Muhidinom Plehom na čelu koji je, kako je istaknuto, pripremivši na vrijeme Dokument okvirnog budžeta za period 2008.-2010. godina, stvorio prepostavke da se prvi put na vrijeme donese kantonalni budžet.