BiH
0

CCI: Umjesto u budžet i ugroženima, milioni u privatnim džepovima

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas organiziraju uličnu promotivnu akciju "Novi Zakon o igrama na sreću u Federaciji BiH - Pola sreće drugima" na platou ispred sarajevske Katedrale, od 11 sati.

S obzirom na aktuelnu budžetsku krizu u Federaciji BiH, na manjak novca za zadovoljavanje egzistencijalnih potreba ugroženih kategorija stanovništva poput teško oboljele djece, osoba s invaliditetom, žrtava zlostavljanja i nasilja, manjak novca za rad javnih kuhinja, CCI je inicirao hitno donošenje novog Zakona o igrama na sreću, koji bi omogućio finansiranje ugroženih kategorija stanovništva.

Nacrt zakona je nedavno utvrđen na Vladi FBiH i bit će razmatran na sjednici Parlamenta FBiH zakazanoj za 23. juli ove godine.

Iz CCI-ja smatraju da milionski gubici, utaje poreza, nesređena oblast priređivanja igara na sreću, nezadovoljstvo ugroženih kategorija stanovništva, samo su dio razloga zbog kojih ovaj zakon treba biti usvojen u Parlamentu FBiH.

CCI građanima distribuirati štampani materijal o važnosti donošenja novog Zakona o igrama na sreću, a pozvat će i parlamentarce da podrže donošenje Zakona, saopćeno je iz CCI-ja.