"Loša praksa"
1

CCI: Na parlamentarno saslušanje neke javne kompanije se nisu ni pojavile

S.M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju Parlamenta FBiH započela je saslušanja revidiranih subjekata od 29. januara ove godine. Iz Centra civilnih inicijativa (CCI) su istakli da je komisija već na prvom saslušanju naišla na prepreke u radu.

Kako su naveli iz CCI-a, pojedini predstavnici revidiranih subjekata uopće se nisu pojavili na saslušanju. Dodatno zabrinjava podatak da se radi o predstavnicima Vlade FBiH, odnosno Ministarstva za finansije FBiH.

"Umjesto da budu pozitivan primjer ostalim institucijama, da prisustvuju saslušanju i obrazlože dobijene nalaze i preporuke, te da u diskusiji sa članovima Komisije pokušaju doći do racionalnog rješenja za novonastale preporuke, oni se jednostavno nisu ni pojavili. Na taj način su obezvrijedili rad Parlamentarne komisije i Ureda za reviziju", navedeno je u izvještaju CCI-a.

Drugi dan saslušanja 1. februara nisu se pojavili predstavnici JP "Hrvatske telekomunikacije" d.d. za razliku od predstavnika tri rudnika, Federalne uprave CZ, te Cesta d.d. Mostar.

Podsjećamo na važnost uloge Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, koja razmatra izvještaje, nalaze i preporuke Ureda za reviziju u pogledu zakonitosti i efektivnosti trošenja javnih sredstava. Komisija organizuje saslušanja predstavnika institucija kojima je Ured za reviziju dao negativno mišljenje ili mišljenjem sa rezervom te Parlamentu FBiH predlaže zaključke, preporuke i smjernice koje je neophodno poduzeti u cilju efikasnijeg i odgovornijeg trošenja javnih sredstava.

S obzirom na važnu ulogu Komisije i samog Ureda za reviziju, očekujemo da će nedolazak predstavnika revidiranih subjekata na saslušanja biti adekvatno sankcionisano, i u narednom periodu svedeno na nivo izuzetaka, kako bi komisija u svom radu mogla dostići pun potencijal.

Preostala dva saslušanja zakazana su za 2. i 3. februar.