BiH
12

Čavić: Slučaj o audiosnimku mora biti rasvjetljen

FENA
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Poslanik NDP-a Dragan Čavić ponovio je večeras da cijeli slučaj o audiosnimku o navodnoj kupovini poslanika u RS-u mora biti rasvjetljen, ali da nije bilo volje nadležnih u RS-u da se utvrdi cijela istina iako je to u interesu svih.

U završnom obraćanju parlamentu, uime inicijatora rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o navodnoj kupovini poslanika u RS-a, Čavić je rekao da su zbog manje banalnih stvari padale vlade.

On je dodao da je čekao da se ova rasprava završi i da dobije odgovor da li je snimak autentičan ili montiran te da ga nije donio ni nakon dvodnevne rasprave u parlamentu.

"Ni danas nemamo odgovor ni ko je kupljen ni ko je snimao", rekao je poslanik NDP-a i dodao da će se to pitanje vući u političkim debatama sve dok ne bude razriješeno i dok se ne utvrdi ko je neovlašteno snimao i ugrozio bezbjednost, ne premijerke, već Republike.

Ponovio je da će kopiju snimka uputiti na forenzičku analizu, jer se s velikom vjeratnoćom i na taj način može utvrditi autentičnost.

"Najtragičnije je što se ovaj slučaj stavlja u kontekst događaja u regionu, a treba nam istina i ovom inicijativom smo to htjeli da dobijemo", rekao je Čavić i dodao da opozicija nije željela da ide u vanparlamentarnu borbu, već da se u Skupštini RS-a o tome raspravlja.

Ponovio je da ovo pitanje ima političku težinu i da je ostala potpuna nepoznanica cijeli slučaj za 99 posto onih koji sjede u Narodnoj skupštini RS-a.

"Treba nam mnogo više političke i moralne odgovornosti prema građanima. Vrlo često se politička debata pretvara u cirkus i mnogo gubimo kod građana, jer svako ko misli da je dobio time, napravio je grešku", rekao je Čavić, kao ovlaštena osoba inicijatora održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o navodnoj kupovini poslanika.

Na posebnoj sjednici u diskusiji je učestvovao 20 poslanika, bilo je 75 replika i za sve rasprave je "potrošeno" gotovo 20 sati.

U parlamentu se očekuje glasanje o predloženim zaključcima i vladajućih stranaka i opozicije koji su potpuno suprotsavljeni.