BiH
116

Čavić: RS ovisna o kreditima, s MMF-om će se morati riješiti situacija

FENA
Dragan Čavić (Foto: SRNA)
Dragan Čavić (Foto: SRNA)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da RS ima problem budžetskog deficita, što je, smatra, rezultat pogrešne ekonomske politike koju je provodila aktuelna vlast u proteklih 11 godina.

"RS je postala ovisna o kreditnim sredstvima za pokriće budžetskog deficita. Gotovo je nemoguće održati likvidnost budžeta bez kreditnih sredstava", ocijenio je Čavić u izjavi medijima.

Ukazao je da je RS došla u situaciju da se nepovoljno zadužuje, uz velike kamatne stope.

"Vlada zadužuje RS emisijom obveznica na domaćem finansijskom tržištu, ali je to jako skupo. Posljednja emisija od 60 miliona KM nosi sa sobom i 30 miliona KM pripadajućih kamata, što znači vraćanje 90 miliona KM", upozorio je.

Stoga je, kaže, vanjsko zaduženje RS-a “neminovnost” i morat će se kad-tad riješiti pitanje kredita s MMF-om.

Čavić tvrdi da se odluka o aranžmanu BiH s MMF-om ne bi trebalo da “veže” s drugim pitanjima, kao što je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kazao je da njegova stranka podržava inicijativu za sazivanje posebne sjednice parlamenta da bi se usvojio novi zakon koji će riješiti pitanje, kako je naveo, vlastitog statističkog evidentiranja i metodologije u okviru RS-u, što je u okviru zaključka koji je ranije usvojila Narodna skupština.

Potvrdio je i da NDP podržava kandidaturu Slavka Vučurevića za gradonačenika Trebinja.