BiH
0

Čavić: Opozicija nije željela prisustvovati usvajanju "sramnog" Zakona

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da opozicija u Narodnoj skupštini danas nije željela ni da prisustvuje izglasavanju "sramnog" Zakon o javnom redu i miru, koji kao "javno mjesto" tretira i društvene mreže.

Naveo je da ni amandmani vladajućih na ovaj Zakon ne mijenjaju suštinu i ključni član 2., stav 3. i 4., kojim se pod "javnim mjestom" podrazumijeva i internet prostor.

"To znači da se na tom javnom mjestu mogu primijeniti odredbe ovog Zakona. Drugim riječima, ako neko prijavi policiji da je došlo do prekršaja javnog reda i mira na nekoj internet stranici ili društvenoj mreži, policija može da privede tu osobu i bez naloga tužioca zadrži ga 24 sata", tvrdi Čavić.

Dodaje da će tumačenje Zakona, u njegovoj primjeni, vršiti sud, ali isto tako da policija prva reagira na osnovu prijava o tome šta neko piše na internetu.

Negirao je tvrdnje pozicije da sličan zakon ima i Hrvatska, ističući da se drugim zakonom može regulirati pitanje interneta, ali ne Zakonom o javnom redu i miru.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske iz vladajuće većine danas su usvojili sporni Zakon o javnom redu i miru, koji kao "javno mjesto“ tretira i društvene mreže.

Za ovaj zakonski akt glasalo je 46 poslanika.

Opozicije je proteklih dana uputila oštre kritike na zakon, a nisu prisustvovali ni poslaničkoj diskusiji, ni glasanju o ovom Zakonu.

U Vladi RS-a i resornom ministarstvu navode da policija neće progoniti građane i novinare za javno iznesene stavove na društvenim mrežama.

Usvojen je amandman vladajuće većine po kojem sankcioniranju ne bi bile podvrgnute objave ukoliko se odnose na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, te da se kao sankcija briše kazna zatvora.

Opozicija je stava da je predloženi Zakon loš i nedemokratski te da se ne može "popraviti“ ni amandmanima.