Ima nade
148

Caritas, Merhamet, tuzlanski centar PUŽ i CRS zajednički pomažu migrantima

I. P.
U Tuzli je nedavno osposobljena kuća za privremeni smještaj najugroženijih migranata – porodica s djecom, bolesnih i slabih. Zajednički projekt, koji je okupio nekoliko partnera, uz koordinaciju i financijsku podršku CRS-a (Catholic Relief Services), pomaže migrantima koji prolaze ili se zadržavaju u Tuzlanskom kantonu.

“Ovim osiguravamo da svaka od naših partnerskih organizacija može dati maksimalan doprinos u svom području djelovanja, kako bi se najugroženijim migrantima omogućio privremeni smještaj i uvjeti za oporavak: Caritas Vrhbosanske nadbiskupije i Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Caritasom biskupije Banja Luka su krajem januara otvorili praonicu i sušionu rublja za migrante u prostorijama Merhameta s kapacitetom usluge za oko 100 migranata dnevno, uključujući i migrante privremeno smještene u kući centra 'PUŽ' koja ima dnevni kapacitet 20 najugroženijih migranata, dok nastavljamo raditi s Merhametom na podjeli toplih obroka”, rekla je Sanela Imamović, direktorica programa CRS-a.

CRS je početkom decembra prošle godine intenzivirao pomoć migrantima u BiH, te namijenio 185.500 američki dolara za šestomjesečni period. Pomoć je fokusirana na migrante u Tuzli, u saradnji s pomenutim organizacijama, dok je dio sredstava usmjeren na nastavak pomoći migrantima u izbjegličkom kampu Bira u Bihaću, preko usluga praonice i sušionice rublja.

Direktorica Merhameta, Mensura Husanović, rekla je da je ova organizacija u saradnji s CRS-om od oktobra 2019. osigurava topli obrok za migrante dva puta dnevno, koji se distribuiraju na autobuskoj stanici i odnedavno u kući za migrante kojom upravlja Centar za pružanje usluga u zajednici 'PUŽ'.

“Od početka oktobra distribuirano je preko 10.000 toplih obroka za migrante”, rekla je Husanović.

“Zahvaljujemo CRS-u na podršci, ali svakodnevno se povećava broj migranata koji stižu u Tuzlu, a i naša zabrinutost da li ćemo moći odgovoriti potrebama na terenu” dodala je Husanović.