BiH
320

Ćamil Duraković: Hapšenjem Orića situacija je eskalirala i to je razlog za odgađanje dženaze

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas je u Srebrenici održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici na kojem je donesena odluka da kolektivna dženaza srebreničkim žrtvama ove godine neće biti održana, ako ne bude pušten Naser Orić.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice i predsjedavajući Organizacionog odbora, za Klix.ba kaže kako su svi članovi Organizacionog odbora podržali ovakvu odluku.

“Imamo jednoglasan stav da je stanje nakon 10. juna i hapšenja Nasera Orića u mnogome eskaliralo. Sada se ne pita jedna ili dvije osobe, radi se o 50.000 osoba koje namjeravaju doći u Srebrenicu 11. jula i koje će biti pod snažnim emocijama. Mi smatramo da je ovo vrlo delikatno stanje gdje ne možete garantirati kako to sve može da se završi ni sa sigurnosnog aspekta. Pored tog sigurnosnog aspekta ovo vidimo i kao poruku preživjelim žrtvama genocida da se u svakom momentu nastoji degradirati 11. juli kao događaj. Neko namjerno želi isprovocirati masu ljudi koja je pod emocijama, a koja Nasera Orića vidi kao komandanta odbrane preživjelih žrtava genocida”, kaže Duraković.

Orića je nemoguće odvojiti od Srebrenice

On dodaje da je nemoguće odvojiti Nasera Orića od Srebrenice, a dogovoreno je da u narednim danima udruženja majki i udruženja preživjelih žrtava genocida u Srebrenici razgovaraju s članovima porodica koji trebaju ukopati svoje najmilije ove godine.

“Stav je jasan: Ne može Orić biti iza rešetaka dok cijeli svijet odaje počast žrtvama genocida. Pa Naser Orić je jedna od preživjelih žrtava i vrlo je teško tražiti od porodica da udovoljavaju onima koji su nam i servirali sve ovo uoči same godišnjice”, dodaje Duraković.

Srebrenički načelnik se pita i zašto Orić nije uhapšen ranijih godina iako je putovao i u Njemačku, Francusku, Hrvatsku...

Što se tiče ponude premijera Srbije Aleksandra Vučića da dođe 11. jula u Srebrenicu, Duraković kaže kako je neprihvatljivo da njima Vučić pruža ruku dok je Orić u pritvoru i to po potjernici iz Srbije.

Jasan stav o Vučićevoj posjeti Srebrenici

“Ako se pitanje Nasera Orića riješi u narednih nekoliko dana onda će Organizacioni odbor zauzeti svoj stav i o posjeti premijera Vučića”, naglašava Orić.

Što se tiče medijskih najava da bi Orić uskoro trebao biti pušten, Duraković kaže da o tome nema nikakvih informacija.

“Čak nije potvrđena ni informacija da je Srbija uputila zahtjev za izručenje Orića, jer Ministarstvo pravde Švicarske nije potvrdilo da je njima takav zahtjev isporučen”, dodaje Duraković.

Što se tiče angažmana bh. vlasti, Duraković kaže da je njemu jedino poznato da je član Predsjedništva BiH uputio jedno pismo švicarskim vlastima.

“Bilo je nekih pismenih korespondiranja, u šta ubrajam i zahtjev Tužilaštva BiH da se Orić isporuči BiH. U ovom momentu u najvećem fokusu je Švicarska”, kaže Duraković.

Za sutra je najavljen sastanak Durakovića i drugih predstavnika srebreničkih udruženja sa švicarskim ambasadorom u BiH.

Duraković smatra da je poseban problem cjelokupna situacija u Srebrenici koja je u potpunosti narušena u proteklim danima.

“Vraćamo se u godine kada su na kućama znali osvanuti grafiti sa četiri S, poruke smrt Naseru Oriću. Sada imamo slučaj da srpska djeca ne pohađaju obdanište jer tamo radi osoba s hidžabom, osvanuli su neki grafiti koji poručuju da su Bošnjaci u Srebrenici počinili genocid nad Srbima nekad tokom Drugog svjetskog rata... Sve je ovo dodatno podgrijavanje situacije, iako bi trebali ići u pravcu da spuštamo loptu na zemlju”, kaže Duraković.