BiH
33

Burzić: Nije istina da Tužilaštvo KS nije procesuiralo krivične prijave protiv Sefića

Piše: A. B.
Dalida Burzić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glavna tužiteljica kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić izjavila je na vanrednoj sjednici Skupštine KS da je Tužilaštvo KS od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP KS) dobilo samo osam krivičnih prijava protiv Sanjina Sefića, a ne 18 kako su kazali u MUP-u.

"Nije istina da Tužilaštvo KS nije procesuiralo krivične prijave protiv Sanjina Sefića, a bitno je naglasiti da ih je bilo samo osam, a ne 18 kako je kazao MUP KS. Šest krivičnih prijava protiv Sefića je procesuirano kao protiv maloljetne, a dvije kao protiv punoljetne osobe. Sve krivične prijave su procesirane, jedna istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza, a u drugoj je Sefić proglašen krivim, ali je dobio uslovnu kaznu", kazala je Burzić i dodala kako je Tužilaštvo KS podnijelo žalbu Kantonalnom sudu na tu odluku te se još uvijek čeka odluka.

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je napomenula kako je bitno na vrijeme informirati i obavijestiti javnost o istinitim događajima te da MUP ne treba prebacivati odgovornost na Tužilaštvo.

Još jednom je napomenula da pravosudna ustanova na čijem je ona čelu ne može direktno utjecati na sigurnosnu situaciju.